Мільярд на фірму балерини: Київський метрополітен укладав мільйонні контракти з фірмами з оточення тепер уже колишнього директора Віктора Брагінського

Бухгалтерка родини Брагінських виграла тендери від КП "Київський метрополітен" на 17 млн грн, а фірма балерини - тещі його ділового партнера Кравця - отримала від метрополітену більше мільярда гривень.
Головне
Мільярд на фірму балерини: Київський метрополітен укладав мільйонні контракти з фірмами з оточення тепер уже колишнього директора Віктора Брагінського
Віктор Брагінський
19 Березня 2024, 09:25
читать на русском

Столичне комунальне підприємство "Київський метрополітен" укладало контракти на сотні мільйонів гривень з фірмами з оточення тепер уже колишнього директора Віктора Брагінського. Деталі деяких контрактів були засекречені.

Про це йдеться у другій частині розслідування журналістів Bihus Info, присвяченого діяльності Брагінського.

У звітах метрополітену журналісти-розслідувачі знайшли фірми, пов'язані з сестрами посадовця, його давнім бізнес-партнером Кирилом Кривцем і балериною — ймовірною тещею Кривця.

Так, за даними ЗМІ, бухгалтерка родини Брагінських виграла тендери від КП "Київський метрополітен" на 17 млн грн, а фірма балерини отримала від метрополітену більше мільярда гривень. Деталі саме цього контракту були засекречені, стверджують журналісти.

При цьому, за даними Bihus Info, матеріали з тендера на понад 32 млн грн могли столичному метро і не постачатись.

На оприлюднені репортерами дані стосовно Віктора Брагінського відреагував міський голова Києва Віталій Кличко. Він попросив Bihus Іnfo передати всю інформацію до правоохоронних та антикорупційних органів.

"А до правоохоронців звертаюся щодо оперативного і відкритого для громадськості розслідування інформації Bihus Info", — написав Кличко у своєму Telegram.

Сам Брагінський стверджує, що відставка з посади начальника "Київського метрополітену" є його особистим рішенням.

У своєму пості у Facebook він запевняє, що попри його звільнення столична підземка продовжить реалізувати інфраструктурні проекти, зокрема, ремонт тунелю в районі станції "Деміївська" і відновлення руху поїздів на синій гілці метро до кінця літа цього року. Також, за словами Брагінського, найближчим часом поновляться будівельні роботи за проєктом спорудження метро на Виноградар.

Нагадаємо, 14 березня вийшла перша частина розслідування Bihus Info щодо Брагінського, яка була присвячена його декларації про доходи. Журналісти з'ясували, що посадовець не вказав статки членів своєї родини на понад 50 мільйонів гривень.

Після цього міський голова Віталій Кличко заявив, що відсторонить з посади очільника КП "Київський метрополітен" Віктора Брагінського. Депутатка Київради Кулеба зазначила, що посадовець у той час перебував на лікарняному. Сам Брагінський розслідування не коментував.

15 березня начальник комунального підприємства "Київський метрополітен" Віктор Брагінський написав заяву на звільнення. Його обов'язки виконує головний інженер метрополітену Віктор Вигівський.

Хто такий Віктор Брагінський

Віктору Брагінському 40 років, він народився та проживає у Києві. Має три вищі освіти:

  • у 2004 році отримав звання молодшого лейтенанта юстиції у військовому інституті Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка;
  • у 2005 році здобув кваліфікацію юриста в Академії праці і соціальних відносин Федерації професійних спілок України;
  • у 2013 році здобув ступінь спеціаліста у Національному транспортному університеті за спеціальністю «економіка підприємства».

У 2014 здобув науковий ступінь кандидата наук в Національній академії державного управління при Президентові України.

З 2005 по 2010 рік Брагінський працював на різних керівних посадах у різних компаніях. Серед них - ДП «Бердянський морський торговельний порт», НАК «Нафтогаз України», ТОВ «Енергетичні проекти-Інтернешнл Консалтинг», ДП «Укрінтеравтосервіс», а також Київська облдирекція «Укрпошти» та ін.

16 липня 2014 року київський міський голова Віталій Кличко призначив Віктора Брагінського начальником КП «Київський метрополітен». Це комунальне підприємство віднесене до сфери управління КМДА. Керівника Київського метрополітену призначає київський міський голова за результатами конкурсу.

25 жовтня 2020 року обраний до Київради за 9 округом від партії Віталія Кличка «УДАР». Входить до постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності.

Серед особливостей декларації за 2019 рік сайт НАЗК підрахував, що заощадження у готівці чиновника перевищують 5 млн грн.

Розслідування журналістів та підозра у корупції

Журналісти розібрали декларації чиновника та порахували нове майно його рідних. У результаті з'ясувалося, що на матір Брагінського оформлено дві двокімнатні квартири у ЖК бізнес-класу White Lines, придбані у січні 2024 року. Кожна з них коштує від 10 млн грн, але жінка відмовилась пояснити, звідки у неї такі гроші, і запевнила, що син не давав коштів на житло.

Водночас колишня дружина фігуранта сюжету Ольга Брагінська придбала двокімнатну квартиру у ЖК «Річмонд» Печерського району за три мільйони гривень, поруч із однокімнатною квартирою самого Брагінського.

У розмові з журналістами Ольга запевнила, що розлучилася із чоловіком понад 10 років тому, і через те, що у них є спільні діти, квартири вони купували поруч.

Проте у розмові з юристом, який працює на Віктора Брагінського, виявилося, що Ольга і Віктор Брагінські до сьогодні проживають разом. Крім того, Брагінська володіє ділянкою за $760 тисяч у елітному селищі Козин.

До того ж кілька років тому Віктор Брагінський продав власній сестрі за 2 млн грн землю у Київський області, яка за ринковою ціною мала коштувати удесятеро дешевше.

Вартість усього незадекларованого майна дорівнює офіційній зарплаті Брагінського за останні 40 років – 52 млн гривень.

1