Мінфін офіційно підтвердив надходження 3 млрд доларів гранту від США

Гранти є безповоротної фінансовою допомогою
Головне
Мінфін офіційно підтвердив надходження 3 млрд доларів гранту від США
Депозит, гроші, долари (Фото: Міністерство фінансів України)
25 Серпня 2022, 17:16
читать на русском

Міністерство фінансів офіційно підтвердило надходження 3 млрд доларів гранту від США на фінансування державного бюджету.

Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в Telegram.

Кошти надані через цільовий фонд Світового банку у рамках проєкт "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні".

Гетманцев зазначив, що це перший транш з 4,5 млрд доларів, що будуть надані Сполученими Штатами Америки у рамках зазначеного механізму фінансування.

Гранти є безповоротної фінансовою допомогою, що використовується для фінансування потреб бюджету.

Така допомога зараховується до доходів бюджету та, на відміну, від пільгових кредитів, не призводить до зростання рівня державного боргу і відповідних боргових ризиків, які посилились через війну, - сказав він.

Депутат додав, що за перше півріччя 2022 року державний борг України збільшився з 97,96 млрд доларів до 105,39 млрд доларів. Боргове навантаження за цей час зросло з 49% ВВП до 68% ВВП і за прогнозами МВФ може зрости до 86% ВВП до кінця поточного року.

Аби зменшити боргове навантаження на економіку і бюджет під час війни, Україна здійснила вимушену реструктуризацію частини зовнішнього державного боргу із відстрочкою платежів до 2024 року. Утім боргові ризики на більш віддалену перспективу залишатимуться вагомими, що обумовлюватиме обмежені можливості і стримані підходи у подальшому нарощуванні державного боргу.

Тому грантове фінансування державного бюджету на даному етапі є надзвичайно важливим для забезпечення фіскальної стійкості країни, - зауважив Гетманцев.

За його словами, ці кошти будуть використані для виплати пенсій, соціальної допомоги, підтримку малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО.

Від початку повномасштабної війни за координації Світового банку США надали Україні 8,5 млрд дол. грантової допомоги. На сьогодні, з урахуванням останнього траншу, на США припадає 40% всього зовнішнього фінансування державного бюджету України (МФО + уряди іноземних держав).

Нагадаємо, що адміністрація США оголосила про найбільший пакет військової допомоги Україні майже на 3 млрд доларів - Києві зробили сюрприз до Дня Незалежності.

Читайте також

1