МінТОТ просить не називати Крим анексованим

Термін "анексія" хибний стосовно Криму
МінТОТ просить не називати Крим анексованим
Ігор Яременко Фото: mtot.gov.ua
20 Листопада 2020, 15:44
читать на русском

Термін "анексія" хибний стосовно Криму та суперечить українському законодавству. Про це заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко.

За його словами, використання терміну "анексований" щодо українського півострова Крим - регулярна помилка, якої припускаються як засоби масової інформації, так і експертне середовище.

Згідно з українським законодавством, Кримський півострів включно із містом Севастополь є тимчасово окупованими Російською федерацією територіями України, - зазначив Яременко.

Єдина країна, яка називає Крим і Севастополь анексованими - це Російська Федерація. Вся міжнародна спільнота використовує формулювання "тимчасово окуповані території" як щодо півострова, так і щодо Донбасу. Дозволяється також використання формулювання "спроба анексії" щодо Криму, але не "анексія". Це вкрай важливо і для нас у тому числі. Це підкреслює відповідні зобов’язання РФ за міжнародним гуманітарним правом", - наголосив  Яременко.

Читайте також

Він також нагадав, що визначення "анексія" фактично продовжує російський наратив про те, що питання повернення Криму та Севастополя до України начебто є закритим.

Ми з цим абсолютно не згодні, а отже наполегливо просимо користуватися терміном "тимчасова окупація", адже Крим, я певен, повернеться під контроль України, - резюмував Яременко.

Нагадаємо, 18 листопада Третій Комітет Генасамблеї ООН визнав незаконними російські органи влади в Криму. Зокрема, у резолюції Комітету засуджується незаконне встановлення російської юрисдикції та адміністрації в Криму та окремо наголошується, що органи та посадові особи Російської Федерації, створені в тимчасово окупованому Криму, є незаконними, і їх слід називати виключно "окупаційними органами Російської Федерації".

1