Міська влада не може вводити комендантську годину - юрист

Комендантська година обмежує свободу пересування громадян, що не є законним
Ексклюзив
Міська влада не може вводити комендантську годину - юрист
Карантин, коронавірус, метро (фото: УНІАН)
8 Квітня 2021, 17:21
читать на русском

Міська влада не може самостійно вводити комендантську годину, оскільки це обмежує права громадян на свободу пересування та місцеперебування.

Про це заявив голова Комітету з конституційного права Асоціації правників України Микита Жуков у коментарі Парламент.UA.

За словами юриста, свобода пересування є конституційною гарантією, яка може бути обмежена лише у випадках встановлених законом.

Ані, Закон України "Про правовий режим надзвичайного стану", ані Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб" не передбачає можливості запровадження комендантської години при введеному карантині, тим більше такої можливості немає у міської влади, - зазначив Жуков.

Так, питання можливості введення комендантської години регулюється лише двома Законами України: "Про правовий режим воєнного стану" та "Про правовий режим надзвичайного стану". Перший закон наразі не актуальний, а ось на другий потрібно звернути увагу.

Читайте також

Жуков зазначив, що відповідно до ст. 18 ЗУ про надзвичайний стан, комендантська година - це заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби.

Її можуть ввести лише як "додатковий захід у зв’язку з масовими порушеннями громадського порядку, при вже запровадженому надзвичайному стані (наразі в Україні введена надзвичайна ситуація) з наступних підстав":

  • здійснення масових терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення;
  • виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, блокування або захоплення окремих особливо важливих об’єктів або місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує нормальну діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
  • виникнення масових заворушень, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їх права і свободи;
  • спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства;
  • масового переходу державного кордону з території суміжних держав;
  • необхідності відновлення конституційного правопорядку і діяльності органів державної влади.

Втім, у цьому Законі жодного згадування про карантин немає.


Контекст. Мер Києва Віталій Кличко розповів про можливість запровадження комендантської години у столиці при подальшому зростанні захворюваності на коронавірус.

Читайте більше у нашому матеріалі: Комендантська година: чи введуть в Україні та що кажуть юристи

1