Комендантська година: чи введуть в Україні та що кажуть юристи

За яких умов можливе введення таких обмежень, чи порушує це права та що думають експерти
Ексклюзив
Комендантська година: чи введуть в Україні та що кажуть юристи
Карантин, коронавірус, люди в захисних масках (фото: УНІАН)
8 Квітня 2021, 16:01
читать на русском

В Україні через збільшення кількості хворих на COVID-19, перевантаженість медичної системи та недотримання заходів епідбезпеки серед населення почали ширитись чутки про запровадження комендантської години.

Низка країн Європи та світу вже ввела такі карантинні обмеження, але наразі невідомо, наскільки це дієво. Все тому, що комендантська година запроваджується не сама, а разом з іншими карантинними заходами.

Наскільки законним є введення комендантської години, чи порушує це права громадян, та що думають в уряді та парламенті читайте у матеріалі Парламент.UA.

Запровадження надзвичайного стану та комендантської години: наскільки це законно

Можливість запровадження комендантської години регулюється двома Законами України: "Про правовий режим воєнного стану" та "Про правовий режим надзвичайного стану". Перший закон одразу відкидаємо, а ось на другий потрібно звернути увагу.

Як повідомив голова Комітету з конституційного права Асоціації правників України Микита Жуковвідповідно до ст. 18 ЗУ про надзвичайний стан, комендантська година - заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби.

Її можуть ввести лише як "додатковий захід у зв’язку з масовими порушеннями громадського порядку, при вже запровадженому надзвичайному стані (наразі в Україні введена надзвичайна ситуація) з наступних підстав":

  • здійснення масових терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення;
  • виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, блокування або захоплення окремих особливо важливих об’єктів або місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує нормальну діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
  • виникнення масових заворушень, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їх права і свободи;
  • спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства;
  • масового переходу державного кордону з території суміжних держав;
  • необхідності відновлення конституційного правопорядку і діяльності органів державної влади.

Втім, у цьому Законі жодного згадування про карантин немає.

Карантин, перевірка документів поліцією

Карантин, перевірка документів поліцією (фото: УНІАН)

Як бути з правом громадян на вільне пересування та приватне життя

Стаття 33 Конституції України передбачає кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися до України.

За словами юриста Микити Жукова, свобода пересування є конституційною гарантією, яка може бути обмежена лише у випадках встановлених законом.

Ані, Закон України "Про правовий режим надзвичайного стану", ані Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб" не передбачає можливості запровадження комендантської години при введеному карантині, тим більше такої можливості немає у міської влади, - зазначив Жуков.

Карантин, коронавірус, люди у захисних масках

Карантин, коронавірус, люди у захисних масках (фото: УНІАН)

Комендантська година в Україні: що думають в уряді та парламенті

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що з комендантською годиною ситуація досить непроста. Водночас її введення - складний процес. Для цього потрібно оголошувати надзвичайний стан, що відбувається за указом президента. Після цього засідання парламенту та голосування.

Втім, Разумков (досьє Дмитра Разумкова) не воліє, аби навіть через коронавірус, Україна була б змушена йти на такий захід.

Читайте також

Водночас міністр охорони здоров'я України Максим Степанов (досьє Максима Степанова) заявив, що питання введення надзвичайного стану або комендантської години через COVID-19 не розглядають.

За його словами, влада поки не планує запроваджувати в країні більш жорсткі карантинні обмеження, надзвичайний стан або комендантську годину. Втім, українці повинні більш свідомо дотримуватися встановлених протиепідемічних правил, а відповідні органи — контролювати їх виконання.

Ми можемо прописувати будь-які правила. Але дуже важливо, щоб вони виконувалися. Тільки в такий спосіб ми можемо зупинити розповсюдження третьої хвилі COVID-19, - сказав міністр.

COVID-ситуація у Києві критична, а мер не виключає нових обмежень

У понеділок, 5 квітня, мер Києва Віталій Кличко заявив, що столиця вже на порозі колапсу медичної системи через ситуацію з COVID-19. Якщо кияни не будуть дотримуватися протиепідемічних заходів, то вже скоро медики не зможуть надати їм допомогу.

Тому Кличко не виключає запровадження комендантської години, якщо захворюваність на коронавірус зростатиме. Ситуація з коронавірусом у столиці складна, а до колапсу медсистеми дуже близько. Якщо раніше з 10 осіб госпіталізували тільки двох, то зараз сім з ускладненнями. Переважна більшість перебуває на апаратах штучної вентиляції легень або під киснем.

Доки в нас немає достатньої кількості вакцини, залишається той самий шлях розірвати ланцюжок передачі інфекції. Якщо зараз цифри будуть зашкалювати і станеться колапс медичної системи, в нас не буде іншого виходу, як переходити до надзвичайного стану, - зазначив Кличко (досьє Віталія Кличка).

Кличко відвідам лікарню у Києві Фото: КМДА

Мер столиці наголосив, що комендантську годину запровадили вже багато міст Європи і великі штрафи за порушення обмежень. Втім, для її введення необхідне рішення уряду.

Кличко відвідам лікарню у Києві Фото: КМДА

Втім, перший заступник київського міського голови Микола Поворозник назвав чутками введення комендантської години у Києві. Але подовжити карантин та посилити вже наявні обмеження у місті можуть.

У Києві ми точно навіть не вели мову про введення комендантської години, це не наша компетенція. Для мене взагалі дивно чути, звідки беруться такі чутки, - зазначив він.

Співробітники поліції в білих захисних костюмах, коронавірус

Співробітники поліції в білих захисних костюмах, коронавірус (фото: УНІАН)

Як повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, комендантську годину в Києві навряд чи введуть, проте це залежить від ситуації із коронавірусом.

За його словами, під час голосування у парламенті за комендантську годину президента Володимира Зеленського звинуватять у всіх смертних гріхах.

Тому я сподіваюся, що комендантську годину навряд чи буде введено, хоча може бути різна ситуація, - заявив він.

Радуцький наголосив, що в містах та селах, на транспорті однозначно потрібно посилити патрулі Національної поліції та Національної гвардії.

Комендантська година у світі: протести, штрафи та цілковиті обмеження

Словенія від 1 до 12 квітня в країні запровадила локдаун. Дитячі садки, школи, університети закрили та ввели комендантську годину. Дозволили працювати лише продовольчим магазинам, аптекам, банкам, АЗС, відділенням пошти та автосервісам.

Комендантська година діятиме з 22:00 до 05:00. У цей час  громадянам заборонено залишати будинки.

До того ж уряд обмежив пересування: за межі регіону можна виїхати лише за вагомої причини. Жителям заборонили поїздки в держави з "червоного" списку через складну ситуацію з коронавірусом.

Громадський транспорт курсуватиме за графіком неділі чи святкових днів. Гірськолижні курорти будуть закриті. Водночас маски для обличчя є обов'язковими у громадських місцях.

У Молдові від 3 квітня уряд посилив карантинні обмеження через погіршення ситуації з COVID-19.

Так, в найбільших містах країни - Кишиневі та Бєльцях - ввели комендантську годину. З 23:00 до 5:00 громадянам заборонено перебувати за межами своїх квартир або будинків. Заборона не стосується тих, хто йде на роботу, повертається з аеропорту або вокзалу, а також тих, хто їх зустрічає.

Також дозволено під час комендантської години виходити в аптеку або за медичною допомогою. При цьому у разі перебування на вулиці необхідно буде надати патрулю документи від роботодавця або заяву про особисту відповідальність за перебування поза домівкою.

Крім того, громадяни повинні мати документ, який посвідчує особу, при виході на вулицю.

Коронавірус, карантин (фото: pexels)

Від 3 квітня уряд Франції запровадив загальнонаціональний локдаун через поширення COVID-19, який діятиме щонайменше один місяць.

У всіх 96 департаментах ввели комендантську годину з 19:00 і заборонили покидати свій будинок в радіусі більше, ніж на 10 кілометрів.

В країні рекомендували перейти на дистанційний режим роботи при можливості. Від 5 квітня щонайменше три тижні не працюватимуть школи та дитячі садки. Втім, студенти зможуть відвідувати лекції раз на тиждень.

Нідерланди від 23 січня запровадили першу загальнонаціональну комендантську годину після Другої світової війни, яка діє з 21:00 по 04:30.

Спочатку планувалося, що ці обмеження діятимуть до 9 лютого, але їх подовжили. За порушення передбачався штраф у розмірі 95 євро.

Уже в січні люди вийшли на антиурядові та протикарантинні акції протесту в Амстердамі. Лише на мітингу на Музейній площі взяло участь 1500 осіб. На їхніх плакатах були звернення до уряд щодо скасування жорстких заборон.

Протест в Нідерландах (фото: ЕРА)

В Ейндховені люди намагалися зводити барикади з велосипедів на шляху силовиків. Не всі протестувальники були в масках та не дотримувались соціальної дистанції. У відповідь проти демонстрантів поліція використовувала водомети та кийки, а в Ейндховені - сльозогінний газ.

У середині березня в нідерландському місті Гаага пройшла чергова акція протесту проти карантинних обмежень. Під час розгону поліціянти застосовували водомети, кийки та службових собак.

Протест у Гаазі (фото: NOS)

У середині лютого суд у Нідерландах ухвалив скасувати запроваджену комендантську годину через COVID-19, оскільки вона порушує права громадян. Таке обмеження є далекосяжним порушенням права на вільне пересування та приватне життя.

Суддя наголосив, що ефективність комендантської години, запровадженої через коронавірус, ще не доведена, оскільки одночасно з її встановленням були введені й інші заходи.

Люди, коронавірус

Люди, коронавірус (фото: Daily Mail)

Влада Північної Македонії вирішила посилити до 20 квітня карантинні обмеження задля запобігання поширенню COVID-19.

Зокрема, комендантська година, яка раніше розпочиналася о 22:00, діятиме з 20:00 до 05:00. З собаками дозволено гуляти з 22:00 до 23:00, але в радіусі 100 метрів від свого будинку.

Заборонили роботу всіх закладів харчування, за винятком ресторанів у готелях, хостелах, мотелях та пансіонатах, а також при аеропортах міст Скоп’є та Охрид. Але вони зможуть продавати їжу онлайн, телефоном, чи на виніс.

На період локдауну припинили роботу також усі торгові центри та спортивні заклади.

Туреччина 29 березня ухвалила рішення про повернення комендантської години на вихідні.

Як повідомив президент Реджеп Таїп Ердоган, обмеження діятимуть з 21.00  до 05.00 та триватимуть для всієї Туреччини щодня серед тижня. У провінціях "червоної" зони комендантська година вихідного дня, яка вводилася лише у неділю, тепер буде щосуботи та неділі.

Фінляндія попри введення локдауну від комендантської години відмовилась. До 28 березня в країні закрили ресторани для відвідувачів у 15 з 19 провінцій. Заклади, які надають базові послуги, такі як магазини, банки або перукарні, залишили відкритими.