Чи переживе бізнес нові локдауни: аналіз ситуації

Навіщо Києву новий локдаун та як долатиме збитки сфера послуг
Ексклюзив
Чи переживе бізнес нові локдауни: аналіз ситуації
Фото: Unsplash
19 Березня 2021, 14:08
читать на русском

Жорсткі карантинні обмеження у Києві починають діяти від 00:00 годин в ніч на 20 березня. Напередодні столичний мер Віталій Кличко наголосив, що становище в місті із захворюваністю близьке до “катастрофічного”, адже в лікарнях понад 3300 хворих, а заповненість ліжок понад 70%. Тож комісія з надзвичайних ситуацій ухвалила рішення про тритижневий локдаун у Києві. Жорсткі карантинні обмеження триватимуть до 9 квітня включно. 

Чи потрібен локдаун у Києві

На думку волонтерки Валентини Варави, впровадження такого локдауну - неминуче рішення. Адже, за її словами, безплатні кисневі концентратори, які передає пацієнтам благодійний фонд, останнім часом “розлітаються з шаленою швидкістю”. Окрім того, зросла кількість госпіталізованих хворих. Також за словами волонтерки причина такого спалаху захворюваності і необхідності впроваджувати чергові жорсткі обмеження полягає у тому, що попередні локдауни нагадували радше симуляцію, ніж реальні дієві заходи протидії поширення вірусу. 

Я вважаю, що локдаун потрібен і вже говорила, що краще бути голодними, але живими. А нині маємо таку ситуацію, що локдаун був потрібен ще на початку цього тижня. Однак будемо сподіватися що він таки буде дієвим, а не таким, як минулі локдауни, коли продовжували працювати або наближені до влади заклади, або ті хто вміють “порішати-домовитися” тощо. Тобто це була формальність і симуляція локдауна. Я вважаю, що це злочин, адже бачу, яка кількість людей вмирає і серед наших пацієнтів також. Розповсюдження вірусу не було зупинено і час втрачений, зараз це вже пізно. Проте вже хоч зараз треба трохи розірвати цей ланцюг поширення інфекції, - наголосила Валентина Варава. 

Читайте також

Якими будуть збитки від локдауну в Києві

Збитки від нового локдауну можна порівняти зі збитками від жорстких карантинних обмежень у січні цьогоріч, вважає інвестиційний банкір Сергій Фурса. Тож, на його думку, наслідки не будуть такими масштабними, як від локдауна навесні минулоріч. За його словами найбільше від жорстких обмежень, як і раніше, постраждає сфера послуг, зокрема ресторанний бізнес. Для економіки країни наслідки чергового локдауну також не минуться. 

Це теоретично позначиться на рівні економічного зростання цього року, який зараз має бути меншим, ніж прогнозовано, але не критично.  Окрім того, економіка попри все таки має зростати цього року. Втім локдаун - це вимушений крок і рівень госпіталізації не залишає вибору насправді. І треба розуміти, що вибір був на початку січня, коли треба було закривати Буковель. Його не закрили й отримали буковельську хвилю, і от результат - маємо те, що маємо, - пояснив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Карантин, локдаун

Карантин, локдаун (фото: Pexels)

Чи витримає сфера послуг черговий локдаун

А от власники ресторанного бізнесу вже намагаються підрахувати майбутні збитки. Ба більше, за словами засновника мережі Pizza Veterano Леоніда Остальцева, його бізнес ще не встиг навіть оговтатися від наслідків зимових жорстких обмежень, попереду ще виплата кредитних зобов'язань. Тож брати ще кредити, аби пережити цей локдаун, він вже не зможе. 

Дасть Бог, якщо все буде добре, то у понеділок ми отримаємо підтвердження на отримання кредиту, за допомогою якого ми закриємо фінансові діри які з’явилися після другого локдауна. Перший ми так само закрили кредитом, а от третій вже не знаю. Гроші брати в борг я вже не буду, тому що це вже називається фінансова яма. Буду проводити перемовини з орендодавцем, щоб він пішов нам на зустріч і зробив нам величезну знижку. Тому що ніяка бізнес-модель, яка впроваджувалась не як формат доставки, а як заклад громадського харчування стаціонарний, вона такого навантаження не витримує і не витримає, на жаль. Тому будемо проводити реструктуризацію, можливо будемо звільняти людей...можливо, але рішення поки не прийнято, - розповів Леонід Остальцев. 

1