Митрополит Онуфрій та ще два десятки священників мають російські паспорти - ЗМІ (відео)

В УПЦ МП заперечили цю інформацію
Головне
Митрополит Онуфрій та ще два десятки священників мають російські паспорти - ЗМІ (відео)
Онуфрій (фото: lavra.ua)
8 Квітня 2023, 09:29
читать на русском

Митрополит УПЦ МП Онуфрій (в миру Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів Української православної церкви московського патріархату мають російське громадянство.

Про це йдеться в розслідуванні журналіста видання "Українська правда" Михайла Ткача Російське громадянство знайшли і в архієрея УПЦ МП та намісника Десятинного монастиря Гедеона (Юрія Харона). Він отримав паспорт РФ у 2019 році в Москві, а наступного року – два закордонні паспорти громадянина Росії.

Журналісти УП також з’ясували, що 7 січня 2023 року, на Різдво, майже через рік після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Гедеон проводив службу в соборі у Казані. У його молитві були слова на підтримку військ РФ та російського нападу на Україну.

У грудні 2022 року російський паспорт отримав також колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисєй (Олег Іванов). Після окупації Ізюма Єлисей продовжив молитись за патріарха Кирила та почав працювати на окупаційну владу. Зокрема, приймати у себе в храмі представників окупаційної адміністрації Харківської області.

Після деокупації Ізюма Єлисей втік до Бєлгорода, де й отримав російський паспорт.

Наразі журналісти мають інформацію про понад 20 російських паспортів у священнослужителів УПЦ МП, серед яких:

  • митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонофан (Анатолій Єлецьких);
  • вікарій Тульчинської єпархії, єпископ Ладижинський Сергій (Сергій Аніцой);
  • вікарій Київської єпархії архієпископ Пантелеймон (Віктор Бащук);
  • керуючий Чернівецько-Буковинською єпархією митрополит Мелетій (Валентин Єгоренко);
  • керуючий Хустською єпархією митрополит Марк (Микола Петровцій);
  • керуючий Дніпропетровською єпархією митрополит Іриней (Іван Середній).
  • Повний список журналісти обіцяють опублікувати найближчим часом.

"Згідно з витягом з системи "Роспаспорт", 20 березня 2002 року Онуфрій отримав у москві російський паспорт. За рік, 23 червня 2003 року, він отримує ще й закордонний паспорт громадянина рф. І він у нього не перший. У 1998 році священнику в москві вже видавали закордонний паспорт. А це означає, що російське громадянство Онуфрій мав набагато раніше, ніж з 2002 року", - йдеться у повідомленні.

В УПЦ МП назвали "недостовірною та маніпулятивною" інформацію про російське громадянство у духовенства УПЦ МП.

"Частина згаданих у відеоматеріалі єпископів була позбавлена громадянства без жодного обґрунтування, і тому вони подали до суду позов з вимогою відновити їх українське громадянство, оскільки іншого вони не мають", – йдеться в повідомленні.

У Московському патріархаті заявили, що оскільки СБУ неодноразово заявляла, що перевіряла всіх єпископів УПЦ на наявність подвійного громадянства, та не скасовувала українське громадянство в інших, згаданих у сюжеті архієреїв, "наведена у відеоматеріалі інформація не може відповідати дійсності".

В УПЦ МП наголосили, що митрополит Онуфрій є громадянином України від народження і паспортами інших держав не володіє.

Нагадаємо, ченцям і вірянам Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою, із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври, бо комісія оцінює збереження культурних цінностей. 29 березня ченці УПЦ МП мали повністю виїхати з лаври.

Намісник Лаври митрополит Павло заявив, що вони не планують цього робити і подають позов проти національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Він також відкрито погрожував президенту України Володимиру Зеленському, а міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка назвав "одержимим диявольським збісненням".

Увечері 29 березня сайт УПЦ МП повідомив, що Господарський суд Києва відкрив провадження по справі за позовом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) до Нацзаповідника "Києво-Печерська лавра" з приводу розірвання договору оренди з боку заповідника.

У суботу, 1 квітня, Шевченківський райсуд Києва призначив екснастоятелю Києво-Печерської лаври митрополиту УПЦ МП Павлу (Лебедю) запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт на 60 днів із носінням електронного браслета.

Водночас суд відхилив клопотання прокуратури про заборону Павлу використовувати соцмережі для спілкування з вірянами.

Суд щодо обрання запобіжного заходу митрополиту Павлу відбувся після того, як у суботу, 1 квітня, СБУ повідомила йому про підозру за двома статтями — розпалювання релігійної ворожнечі (ч. 1 ст. 161 ККУ) та виправдання й заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 1 ст. 436−2 ККУ).

СБУ опублікувала перехоплені записи розмов Павла, що стали доказами для звинувачень. Крім того, у будинку Павла провели обшуки, а його самого викликали на допит.

Павло під час засідання суду заявив, що це "політична справа" і він "ніколи не був на боці агресії".

Підозру митрополиту Павлу оголосили на тлі того, як УПЦ (Московського патріархату) так і не звільнила Києво-Печерську Лавру попри розірвання державним заповідником договору про оренду.

Читайте також

1