Мовний омбудсмен розповів, як каратимуть російськомовних нардепів у Раді

За дотримання закону про мову у ВРУ відповідає спікер парламенту
Мовний омбудсмен розповів, як каратимуть російськомовних нардепів у Раді
Верховна Рада України (фото: iportal.rada.gov.ua)
19 Січня 2021, 18:58
читать на русском

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів, як будуть карати народних депутатів, які розмовляють російською мовою у Верховній Раді.

Про це він заявив у ефірі "Обозреватель ТВ".

За його словами, за дотримання норм закону про мову у Верховній Раді відповідає спікер парламенту. Тому порушення під час засідань у сесійній залі чи на комітетах, потрібно надсилати голові Ради. Подібні рекомендації вже направляли міським головам Одеси та Миколаєва.

Для політика найбільша винагорода – це підтримка з боку виборців і громадян України. Політики, які у всілякий спосіб намагаються порушити закон і його обходити – це фактично політичний вирок, – заявив він.

Читайте також

Мовний омбудсмен підкреслив, що відповідальність за недотримання мовного законодавства у стінах Верховної Ради нестиме порушник. Зокрема, його попереджуватимуть про порушення з вимогою більше не дозволяти собі подібне.

Нагадаємо, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що мовний закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" є надзвичайно демократичним. А ті, хто закликає його порушувати, займаються звичайними провокаціями.

16 січня 2021 року відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою усі заклади, що працюють у сфері обслуговування, повинні перейти на державну мову.

Відповідно до закону всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською мовою.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Люди хочуть чути українську, навіть у пивній: сфера послуг про мовний закон".

1