МОЗ дозволило другий "бустер": який має бути інтервал та хто може отримати

"Бустерні" сертифікати діють 9 місяців
МОЗ дозволило другий "бустер": який має бути інтервал та хто може отримати
Вакцинація від коронавірусу Фото: УНІАН
4 Серпня 2022, 17:14
читать на русском

Міністерство охорони здоров'я України від 19 липня дозволило вводити другу бустерну дозу вакцини проти COVID-19.

Про це розповів завідувач відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заіка в ефірі спільного телемарафону у п'ятницю, 29 липня.

За його словами, інтервал для щеплення має становити не менше чотирьох місяців після першої бустерної дози. У МОЗ для другої ревакцинації рекомендують використовувати мРНК-вакцину (Comirnaty/Pfizer).

Інтервал між першим і другим "бустером" є рекомендований і становить не менше чотирьох місяців. Для другої ревакцинації ми також рекомендуємо використовувати мРНК-вакцину (тобто вакцину Comirnaty/Pfizer). Вона є доступною в Україні. Ми уже отримали в межах механізму Covax, - сказав Заіка.

Він повідомив, що "бустерні" сертифікати діють 9 місяців. Особам, які є вразливими до хвороб, МОЗ дозволило робити другу бустерну дозу раніше ніж за 4 місяці. Ті, хто не підпадають під протипоказання, не можуть раніше зробити другу ревакцинацію.

Ми говоримо про необхідність базового курсу - це два щеплення. Потім ми говоримо про необхідність першого "бустеру" не раніше ніж через 6 місяців. І чотири місяці - це рекомендований інтервал між першим та другим "бустером", - додав Заіка.

Другу бустерну дозу вакцини проти коронавірусу можуть отримати:

  • люди віком від 60 років;
  • люди, які проживають в установах з догляду за людьми похилого віку;
  • люди з інвалідністю;
  • люди з імуносупресією;

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров'я України допускають, що в країні доведеться повертати карантинні обмеження. Цей сценарій можливий у випадку зростання захворюваності на COVID-19.

Читайте також

1