МОЗ: кількість випадків кору в Україні зросла в чотири рази

Цьогоріч кір виявляли в 11 областях
МОЗ: кількість випадків кору в Україні зросла в чотири рази
Фото: pixabay
23 Вересня 2023, 09:25
читать на русском

В Україні зафіксували вже в 4 рази більше випадків кору, ніж минулого року. За 8 місяців цього року зареєстрували 43 випадки кору (із яких 21 – у дітей).

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Останній випадок зафіксували у Києві – захворіла 13-річна нещеплена дитина. Зараз вона перебуває в лікарні під наглядом медиків.

"34 учні однієї з київських гімназій, які контактували з дитиною, – здорові, симптомів захворювання не мають. За їхнім станом ведеться нагляд. Весь клас переведений на онлайн-навчання до кінця вересня", – кажуть у МОЗ.

Водночас за весь 2022 рік зареєстрували 11 випадків кору.

У МОЗ кажуть, що через низький рівень охоплення щепленнями, Україна перебуває під ризиком спалаху кору. Востаннє такий спалах був зафіксований у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (25 – діти).

Ускладнення кору – одна з поширених причин дитячої смертності в світі. Кір небезпечний для всіх невакцинованих, проте нещеплені діти є найбільш вразливими до нього.

Хвороба може тривати чотири тижні і довше, мати дуже тяжкий перебіг. Серед його ускладнень – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть.

Специфічного лікування кору немає – єдиним можливим способом захиститися є вакцинація, наголошує МОЗ.

Для захисту від кору потрібні дві дози щеплення. В Україні їх роблять у рік та 6 років.

Вакцина надається державою безоплатно. Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини за графіком, треба якнайшвидше їх зробити.

Отримати щеплення можна у сімейного лікаря або педіатра, у пунктах щеплень, дитячих точках UNICEF "Спільно".

Нагадаємо, компанія Google випустила українську версію додатка "Lookout", який допомагає людям з вадами зору озвучувати текст та ідентифікувати об’єкти довкола.

Читайте також

1