МОЗ направило понад мільйон антибіотиків в резерв для COVID-лікарень

Антибіотики не призначені для лікування виключно вірусних інфекцій
МОЗ направило понад мільйон антибіотиків в резерв для COVID-лікарень
Таблетки/ антибіотики, пігулки (фото:pexels)
1 Грудня 2020, 02:04
читать на русском
Міністерство охорони здоров'я заклало в резерв для лікарень, у яких лікують від коронавірусу, 400 тис. флаконів меропенему та 700 тисяч таблеток амоксициліну.

Про це на брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний лікар Віктор Ляшко.

На фоні епідемії коронавірусної хвороби у нас значно зростають продажі антибіотиків в аптеках і значно збільшується використання у закладах охорони здоров'я, в тому числі в тих, що надають допомогу хворим з коронавірусною хворобою. МОЗ сьогодні додатково в резерв для ковідних лікарень перерозподіляє 400 тис. флаконів меропенему та 700 тис амоксициліну. Ці антибіотики будуть перебувати в резерві для того, щоб лікувати хворих з коронавірусною хворобою, у разі, якщо це буде необхідно, - сказав Ляшко.

Читайте також

Водночас головний державний санітарний лікар (досьє Віктора Ляшка) відзначив, що антибіотики не призначені для лікування виключно вірусних інфекцій, і їх безконтрольне призначення і застосування можуть призвести до розвитку антибіотикорезистентності.

Хочу нагадати усім, і людям, і лікарям, - беручи до рук антибіотик, пам'ятайте , що це невідновний ресурс людства. Сьогодні у нас чергова загроза — формування антибіотикорезистентності. Загроза, яка показує, що у разі безконтрольного використання антибіотиків людство може втратити такий неоціненний ресурс, як антибіотикотерапія. Це може поставити крах на розвитку нашої медицини, - сказав він.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я планує забезпечити киснем до 40 тис. ліжок, відведених для лікування хворих на COVID-19, до кінця листопада.

1