МОЗ не просило оплатити COVID-вакцини влітку 2020 року - міністр фінансів

Більшість країн замовляли вакцини заздалегідь
МОЗ не просило оплатити COVID-вакцини влітку 2020 року - міністр фінансів
Міністр фінансів Сергій Марченко (фото: facebook.com/minfin.gov.ua)
11 Лютого 2021, 11:58
читать на русском

У Міністерстві фінансів України розповіли, що Міністерство охорони здоров'я влітку минулого року не робило запити на оплату вакцини проти коронавірусу.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "Корреспондент.net".

За словами Марченка, якби МОЗ сформувало запит вчасно і повідомило про відповідну суму коштів на вакцини проти коронавірусу ще влітку, то у Мінфіні ці гроші б знайшли. Відповідно, Україна могла б отримати COVID-вакцину раніше, якби заплатила ще влітку 2020 року. Але МОЗ цього не зробило, як інші країни світу.

Точно так же, як знаходили кошти на кисневі концентратори, ремонт відділень для обладнання їх під системи подачі кисню, закупівлі тест-систем і всього іншого. Таких запитів не було, вони почали з'являтися в кінці грудня, і ми ці кошти відразу знайшли, - наголосив міністр.

Марченко розповів, що в державному бюджеті на масову вакцинацію передбачено 2,6 млрд грн.

Читайте також

2,6 млрд - це бюджетна програма, плюс з 2020 року перехідні 1,4 млрд грн на вакцинацію і ще перехідні з COVID-фонду кошти, які також можуть бути спрямовані на ці цілі, - зазначив він.

Так, цього року на закупівлю вакцин проти коронавірусу виділили вже 1,4 млрд грн.

Нагадаємо, 3 лютого НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестувань у Бразилії показала лише 50,38%.

Історія з махінаціями довкола вакцини "вилізла на світ", коли журналісти сайту Chas News додзвонилися в офіс компанії Sinovac, і там відповіли, що працювати з "Лекхімом"  їм сказала влада України. Таким чином, якщо оприлюднена інформація є правдивою, Степанов збрехав, коли говорив, що на контракті з фірмою, пов`язаною з ексглавою МОЗ Богатирьовою наполягали в Китаї.

Детальніше про закупівлю китайської вакцини Україною читайте у нашому матеріаліКорупційна змова: китайську вакцину Україна отримає через ексрегіоналку Богатирьову.

1