МОЗ змінив правила повторної вакцинації від коронавірусу препаратом Covishield

Другу дозу вакцину вводитимуть через 90 днів
Важливо
МОЗ змінив правила повторної вакцинації від коронавірусу препаратом Covishield
Отримання щеплення (фото: Reuters)
17 Березня 2021, 14:01
читать на русском

Інтервал між щепленнями індійською вакциною Covishield збільшено до 90 днів.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

За його словами, МОЗ, керуючись рекомендаціями Національної технічної групи експертів, збільшило інтервал між щепленнями Covishield з 28 днів до 90.

Враховуючи позицію експертів та результати міжнародних досліджень, оперативний штаб МОЗ вирішив, що для досягнення максимального рівня імунного захисту при щепленні вакциною від Oxford/AstraZeneca доцільно збільшити початковий інтервал між дозами. Це не суперечить інструкції виробника, яка передбачає такий інтервал в рамках 4-12 тижнів, — зазначив він.

Читайте також

Політику введення якомога більшої кількості перших доз та відтермінування введення другої дози вакцини проти COVID-19 до 12 тижнів також обрано урядом Великої Британії. Крім того, міністерствам Канади, Німеччини, Франції рекомендовано інтервал у 12 тижнів між першою та другою дозою щеплень.


Контекст. Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів.

На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

На сьогодні Україна отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.