Музею Голодомору передали розсекречених архівних документів про геноцид

Це можливість розповісти про злочин проти українського народу
Музею Голодомору передали розсекречених архівних документів про геноцид
Архівні документи (фото: МВС України)
27 Листопада 2020, 04:05
читать на русском

Міністерство внутрішніх справ передало до Національного музею Голодомору дві архівні кримінальні справи про геноцид, зокрема, й у цифровому вигляді - для віртуальної експозиції.

Про це повідомила пресслужба МВС.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков  наголосив, що МВС передало до Музею вже дві розсекречені оцифровані справи з архівів МВС, однак, робота буде системною і поступово до архіву Музею, коли він буде добудований, передадуть всі оригінали справ. За його словами, співпраця з Музеєм – це можливість розповісти про злочин проти українського народу, назвати імена катів та реабілітувати несправедливо засуджених.

Сьогодні ми підписуємо важливий документ - Меморандум про співпрацю між Міністерством внутрішніх справ та Національним Музеєм Голодомору. В рамках співпраці МВС передасть до фондів Музею історичні кримінальні справи, які до цього часу зберігались в архівах. Зараз ми передаємо перші дві справи з Херсонської області. А після того, як буде добудований архів Музею, ми передамо всі оригінали документів, - сказав Аваков.

Міністр наголосив, що розсекречені матеріали надходять до Музею в оцифрованому вигляді, щоб зробити їх доступними не лише для науковців, але й у відкритому доступі.

Зазначається, що першу справу порушено за так званим "законом про 5 колосків". За спробу принести додому жменю зерна з колгоспного поля, громадянина Шляпін з Херсонської області був розкуркулений та засуджений до 10 років трудових таборів разом з дружиною та дітьми.

Друга справа, за словами Авакова (досьє Арсена Авакова), відкрита за фактом канібалізму: "Доведені до божевілля голодні люди, вважалися злочинцями та каралися дуже суворо".

Читайте також

Генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду Олеся Стасюк наголосила, що Меморандум надзвичайно важливий для Музею.

Ми по крупицях збираємо інформацію про страшну трагедію в історії українського народу. І такі документи – докази цього злочину. Як би правонаступниця Союзу не намагалася приховати факти злочину, ми доводимо зворотне. Це важливо для всіх майбутніх поколінь, щоб всі розуміли, що відбувається з країною, коли вона окупована Росією, - сказала Стасюк.

Нагадаємо, що українські дипломати віднайшли в Османському архіві унікальні оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору (1918) та ратифікаційної грамоти Гетьмана Павла Скоропадського.

1