На Буковині намагалися вивезти до Румунії скрипку, якій понад 300 років

Скрипка "Stradivarius" датована 1687 роком випуску
На Буковині намагалися вивезти до Румунії скрипку, якій понад 300 років
Скрипка, якій 333 роки (Фото: Держприкордонслужба).
23 Грудня 2020, 13:57
читать на русском

Прикордонники КПП "Порубне" Чернівецької області на кордоні з Румунією при огляді авто громадянина Болгарії, вилучили скрипку "Stradivarius" та шість монет ХVIII століття.

Про це повідомили у Держприкордонслужбі України.

Незаконно перевезти через кордон предмети, які, найімовірніше, мають високу культурно-історичну цінність, намагався громадянин Болгарії, який їхав з України автомобілем "КІА".

Окрім скрипки "Stradivarius" 1687 року виготовлення, оглядова група знайшла серед речей 53-річного іноземця ще 6 монет, одна з яких датована 1780 роком. Цінність знайдених предметів визначить експертиза.

Читайте також

Нагадаємо, сьогодні ж стало відомо, що з України намагалися вивезти прижиттєве видання "Кобзаря" Шевченка, датоване 1860 роком.

Контрабанду раритету організував київський посередник на замовлення європейських клієнтів. Він найняв кур’єра, який мав вивезти "Кобзар" через пункт пропуску "Ягодин". За попередніми висновками експертів, вилучене видання "Кобзаря" є однією з останніх прижиттєвих публікацій автора і на аукціонах в Європі може коштувати від 50 тисяч доларів США. Наразі в Україні за офіційними даними залишилося лише 8 примірників такого видання і вони є культурною та історичною цінністю для нашої країни.

1