З України намагалися вивезти прижиттєве видання "Кобзаря" Шевченка

За кордоном цю книгу можна продати на аукціоні за понад 50 тисяч доларів
З України намагалися вивезти прижиттєве видання "Кобзаря" Шевченка
“Кобзар” (Фото: СБУ)
23 Грудня 2020, 11:22
читать на русском

Служба безпеки України запобігла незаконному вивезенню за кордон унікального прижиттєвого видання "Кобзаря" Шевченка.

Про це повідомили в СБУ.

Контрабанду раритету організував київський посередник на замовлення європейських клієнтів. Він найняв кур’єра, який мав вивезти "Кобзар" через пункт пропуску "Ягодин".

Оперативники знайшли в особистих речах кур’єра прихований від митного контролю збірник  поетичних видань "Кобзар" Шевченка датований 1860 роком. За попередніми висновками експертів, вилучене видання "Кобзаря" є однією з останніх прижиттєвих публікацій автора і на аукціонах в Європі може коштувати від 50 тисяч доларів США. Наразі в Україні за офіційними даними залишилося лише 8 примірників такого видання і вони є культурною та історичною цінністю для нашої країни.

У кур`єра також знайшли понад 200 срібних монет та прикрас часів Кельтської та Римської культур.

Вилучену книгу та монети буде направлено на проведення експертизи. За його результатами фігурантам планується повідомити про підозру за  ч. 2 ст. 15 та ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України.

Після завершення досудового розслідування вилучені культурні цінності передадуть до Музейного фонду України.

Читайте також

Нагадаємо, 22 грудня Служба безпеки України викрила у Миколаєві корупційний механізм привласнення посадовцями коштів комунального підприємства. У 2019-2020 роках керівництво підприємства уклало з комерційними структурами низку договорів на постачання електроенергії на майже 240 мільйонів гривень. Згодом посадовці, з порушенням Законів України "Про ринок електричної енергії" і "Про публічні закупівлі", підписали додаткові угоди на невигідних для комунального підприємства умовах.

1