На честь Зеленського назвали вимерлу морську тварину

Ausichicrinites zelenskyyi належить до підгрупи голкошкірих, у яких немає живих родичі
На честь Зеленського назвали вимерлу морську тварину
Володимир Зеленський / Фото: president.gov.ua
22 Липня 2022, 06:17
читать на русском

Польські палеонтологи назвали на честь президента України Володимира Зеленського виявлений в Африці новий вид морської лілії віком 150 мільйонів років.

Про це повідомляє Громадське.

Тварина отримала назву Ausichicrinites zelenskyyi "на честь шостого та чинного президента України Володимира Олександровича Зеленського за мужність і відвагу, виявлені у захисті вільної України", як зазначається в повідомленні.

Викопні рештки виявили в Ефіопії. Це перший представник голкошкірих юрського періоду, якого знайшли на африканському континенті. Рештки добре збереглися: знайдена істота мала 10 довгих рук і гострі кігті, схожі на щупальця, щоб хапатися за морське дно.

Скам'янілість також має ознаки старої травми. Тварина пережила напад (ймовірно, невдалу спробу поїдання якимось хижаком) і втратила одну з десяти рук. Сучасні голкошкірі відомі здатністю до регенерації і можуть швидко та повністю відновити втрачені кінцівки. Ausichicrinites zelenskyyi демонструє ознаки відростання пошкодженої руки і є першим прикладом регенерації, задокументованої у викопної морській лілії.

Морські лілії — клас безхребетних тварин типу голкошкірих. Зустрічаються в усіх регіонах світового океану включно з арктичними та антарктичними водами. Розміри істот коливаються від кількох сантиметрів до 2,5 метрів. Відомі з нижнього ордовику, найбільшого розквіту досягали у середньому палеозої. Живуть виключно в солоній воді.

Народний депутат від "Слуги народу" Сергій Кузьміних, якого впіймали на хабарі, запропонував перейменували на честь президента України Володимира Зеленського вулицю у центрі однієї з громад Житомирської області.