На Харківщині виявили 23 катівні, в яких тримали українців та іноземців - прокурор області Фільчаков

Вже встановлені факти катування понад 100 цивільних українців
Важливо
На Харківщині виявили 23 катівні, в яких тримали українців та іноземців - прокурор області Фільчаков
Олександр Фільчаков
10 Квітня 2023, 11:34
читать на русском

На Харківщині правоохоронці знайшли 23 катівні, в яких утримувалися українці та іноземні громадяни. Усі вони зазнали тортур з боку російських окупантів. Крім того, з Харківщини, за приблизними підрахунками, примусово вивезли понад тисячу людей.

Про це головний прокурор Харківщини Олександр Фільчаков розповів виданню АрміяInform.

На сьогодні слідчі та прокурори Харківської області розслідують понад 13,5 тис. воєнних злочинів. У більшості випадків, приблизно 99 відсотків, — це злочини за фактами порушення законів та звичаїв війни військовослужбовцями країни-агресорки. Харківщина зараз після Донецької області посідає друге місце за такими "нерадісними" показниками. Якщо брати в цілому по Україні, з усіх зареєстрованих воєнних злочинів приблизно п’ята частина припадає на Харківщину, - говорить прокурор.

Фільчаков зокрема зазначив, що правоохоронці виявили 23 катівні, де російські військові катували понад 100 цивільних громадян України. Мобільними слідчо-прокурорськими групами повністю оглянуто 22 катівні. Нині правоохоронці не вивчили лише катівню в населеному пункті Гоптівка, що розташована за кількасот метрів від лінії українсько-російського кордону. Перебування там становить небезпеку через постійні ворожі обстріли з території РФ.

Очільник Харківської облпрокуратури розповів також, що на цей момент правоохоронці встановили 1007 фактів примусового вивезення цивільних осіб. Крім того, з Харківської області на тимчасово окуповані ворогом території або до росії було вивезено 561 українську дитину.

Нагадаємо, на Харківщині прокурори здійснюють процесуальне керівництво за фактами загибелі майже 1800 та поранення понад 2500 цивільних осіб, повним або частковим руйнуванням майже 19 тисяч об’єктів.

Читайте також