На Івано-Франківщині трьох чиновників звільнили за подвійне громадянство

Законність їхнього звільнення підтвердив Верховний суд
На Івано-Франківщині трьох чиновників звільнили за подвійне громадянство
20 Квітня 2021, 00:00
читать на русском

Контррозвідка СБУ викрила трьох високопосадовців Івано-Франківської області на подвійному громадянстві, чиновників звільнили.

Про це повідомили в управлінні СБУ в Івано-Франківській області.

Контррозвідка СБУ викрила трьох чиновників органів виконавчої влади в Івано-Франківській області на подвійному громадянстві. Посади держслужбовців передбачали допуск до інформації з обмеженим доступом, у тому числі в оборонній сфері.

Зокрема, паспорт громадянина однієї з країн Європи знайшли у заступника директора департаменту ОДА.

Іноземне громадянство мав і високопосадовець Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області. Його посадові обов’язки передбачали доступ до службової інформації в оборонній сфері.

Паспорт громадянки сусідньої країни ЄС знайшли і в чиновниці, робота якої була пов’язана з використанням даних інформаційних систем і електронних реєстрів регіонального управління Пенсійного фонду.

Усіх трьох звільнено із займаних посад. Двоє чиновників оскаржували це рішення, але Верховний суд України підтвердив законність їх звільнення з держслужби. Третя порушниця не оскаржувала своє звільнення в судових інстанціях.

В СБУ вивчають обставини перебування цієї категорії осіб за кордоном.

Читайте також

Довідка: Відповідно до Закону України "Про державну службу", у разі встановлення факту наявності у держслужбовця іноземного громадянства, він підлягає звільненню у триденний строк.

Нагадаємо, народні депутати з фракції "Слуга народу" (Олег Дунда, Олександр Аліксійчук та Дмитро Микиша) зареєстрували у парламенті законопроєкт, яким пропонується дозволити громадянам України мати подвійне громадянство.

Зокрема у проєкті закону зазначено, що особа з подвійним громадянством не зможе займати керівні державні посади.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бачив "реальні шанси" ухвалити в Україні закон про подвійне громадянство. За його словами, в Україні необхідно ввести подвійне громадянство, оскільки воно дозволить зберегти зв'язок з мільйонами українців, які виїхали і почали нове життя за кордоном.

1