У "Слузі народу" пропонують дозволити українцям подвійне громадянство

Українцям можуть дозволити мати й російський паспорт
Важливо
У "Слузі народу" пропонують дозволити українцям подвійне громадянство
27 Січня 2021, 16:58
читать на русском

Народні депутати з фракції "Слуга народу" (Олег Дунда, Олександр Аліксійчук та Дмитро Микиша) зареєстрували у парламенті законопроєкт, яким пропонується дозволити громадянам України мати подвійне громадянство.

Законопроєктом № 4640 "Про внесення змін до деяких законів України щодо правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України" передбачено, що українці мають право набувати громадянство (підданство) іноземної держави без втрати громадянства України.

Крім цього іноземці можуть набувати громадянства України без відмови від громадянства своєї країни.

Читайте також

Також вводиться декларування про наявність (відсутність) іноземного громадянства (підданства) та ведення обліку громадян України, що мають громадянство інших держав.

Пропонується ввести адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог щодо декларування наявності іноземного громадянства (підданства).

Крім того, законопроєктом передбачається подання декларації про відсутність іноземного громадянства особами, які претендують на обрання на виборні посади або бути прийнятими на державну службу, на службу до органів місцевого самоврядування, проходження служби в правоохоронних органах тощо.

Дозволяється для українців і громадянство "держави агресора", проте передбачено заборону зазначеним громадянам в реалізації їх виборчих прав.

Така заборона діє до моменту скасування у визначеної держави статусу "агресора" або припинення зазначеними громадянами громадянства (підданства) такої держави.

Зокрема у проєкті закону зазначено, що особа з подвійним громадянством не зможе займати керівні державні посади.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бачив "реальні шанси" ухвалити в Україні закон про подвійне громадянство. За його словами, в Україні необхідно ввести подвійне громадянство, оскільки воно дозволить зберегти зв'язок з мільйонами українців, які виїхали і почали нове життя за кордоном.

При цьому можливість мати подвійне громадянство з країною-агресором він виключив.

1