На космічній галузі можна заробляти - депутат Грищук

Українські спеціалісти займаються космічним приладобудуванням
Ексклюзив
На космічній галузі можна заробляти - депутат Грищук
Максим Грищук (Фото: Фейсбук)
22 Листопада 2021, 11:11
читать на русском

Народний депутат з фракції "Слуга народу", колишній гравець КВК, керівник студії "Мамахохотала" Роман Грищук вважає, що в Україні є умови, аби "заробляти" на космічній галузі.

Про це він сказав в ексклюзивному інтерв'ю для Парламент.UA.

Звісно можна. Адже це й космічне приладобудування, виробництво якихось комплектуючих для космічних систем, ІТ-технології, системи обробки даних – те, що можуть робити наші спеціалісти, - сказав депутат.

Одним з прикладів він назвав, коли українська компанія розробила та виготовила основну частину нової системи охолодження для найбільшого супутника, який американська SES замовила у Європейського космічного агентства.

Один з прикладів, як українська компанія заробила, - нещодавно був запущений європейський геостаціонарний телекомунікаційний супутник SES-17. Для нього основну частину нової системи охолодження розробила харківська компанія "ФЕД" разом з ХАІ, - сказав Грищук.

Нагадаємо, Україна планує побудувати і запустити цьогоріч супутник для моніторингу геопросторових даних. За допомогою супутника планують проводити моніторинг надзвичайних ситуацій, здійснювати контроль агропромислового комплексу, дотримання правил надрокористування, екологічний моніторинг, виконання інфраструктурних проєктів, земле- та лісокористування в Україні. На реалізацію нової космічної програми піде 15 мільярдів гривень із державного бюджету України.

Читайте також