На Місяці хочуть створити "Ноїв ковчег" на випадок кінця світу

На Місяць хочуть законсервувати сперму і яйцеклітини 6,7 млн видів тварин
На Місяці хочуть створити "Ноїв ковчег" на випадок кінця світу
Дослідження Місяця (Фото: pexels)
12 Березня 2021, 00:06
читать на русском

Вчені пропонують створити на Місяці генний банк для відновлення біорізноманіття Землі, законсервувавши в ньому сперму і яйцеклітини 6,7 мільйона видів тварин, що мешкають на Землі, а також зразки насіння і спор.

Про це пише National Geographic.

Створення "Ноєвого ковчега" обговорювалась на аерокосмічної конференції Інституту інженерів з електротехніки та електроніки (IEEE).

Передбачається, що закладені у "місячний ковчег" зразки зберігатимуться при кріогенних температурах всередині лавової трубки - полого тунелю, що утворився мільярди років тому.

Енергію для охолодження повинні забезпечувати сонячні батареї, встановлені на поверхні Місяця. За словами дослідників, насіння необхідно охолодити до температури -180 ° C, а стовбурові клітини - до -196 ° С.

Для транспортування на Місяць приблизно 50 зразків для кожного з 6,7 мільйона видів потрібно 250 запусків ракет - більше в шість разів, ніж для побудови Міжнародної космічної станції на низькій навколоземній орбіті.

Вчені стверджують, що таке безпечне місце необхідне для збереження генетичної різноманітності Землі на випадок глобальної катастрофи через зміни клімату, виверження супервулкану або зіткнення з астероїдом.

Схожий "ковчег" вже існує - понад мільйон зразків насіння нині зберігаються в Глобальному сховищі Свальбард на острові Шпіцберген в Арктичному морі. Однак, це місце на нашій планеті залишається більш уразливим, ніж таке ж сховище на Місяці.


Контекст. 30 січня американські астрономи зробили знімок Місяця за допомогою радіолокаційного передавача. Астрономи тепер планують розробити радар нового покоління з потужністю 500 кіловатів, аби бачити з Землі об’єкти поза нашою Сонячною системою. Кінцевою метою цього радара для астрономів стане знімання об’єктів на Урані та Нептуні.

Також в рамках програми "Артеміда" NASA відібрало 18 астронавтів для польоту на Місяць. Перша місія планується у 2024 році.