На морозі без одягу: Денісова вимагає допомоги кримчанину в СІЗО

Він міг обморозити нижні кінцівки
На морозі без одягу: Денісова вимагає допомоги кримчанину в СІЗО
Людмила Денісова (фото: УНІАН)
26 Лютого 2021, 08:26
читать на русском

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Росії через порушення прав кримчанина Івана Яцкіна, який перебуває в московському СІЗО "Лефортово".

Днями працівники згаданої установи тримали громадянина України близько години на морозі -14 градусів без сезонного одягу та взуття, через те, що керівництво установи його не видало нашому співгромадянину. Це завдало шкоди його здоров’ю, - написала Денісова.

Адвокат припускає, що це може бути обмороження нижніх кінцівок, але точно можна буде сказати лише після обстеження лікарем. Тому вона закликала негайно надати українцю екстрену медичну допомогу.

Читайте також

За словами омбудсмена, таку реакцію працівників СІЗО "Лефортово" викликало те, що Яцкін напередодні одягнув футболку з українською символікою.

Такі дії прирівнюються до катувань та нелюдського поводження і порушують статтю 17 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, а також статті 2,3 Європейської конвенції з прав людини.

Нагадаємо, що кримчанин Іван Яцкін був затриманий 16 жовтня 2019 року. Його звинуватили у  державній зраді у формі шпигунства за статтею 275 КК Росії. Перебуватиме він в СІЗО до 16 квітня 2021 року.