На норму закону щодо заборони виїзду військовозобов'язаних відреагував омбудсмен

Лубінець просить Зеленського втрутитися у ситуацію
Важливо
На норму закону щодо заборони виїзду військовозобов'язаних відреагував омбудсмен
Дмитро Лубінець Фото: facebook.com/dmytro.lubinets
6 Липня 2022, 14:24
читать на русском

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до президента через заборону на виїзд військовозобов'язаних.

Про це він повідомив у Фейсбуці.

Омбудсман запевняє, що обмеження на пересування "містить загрозу дотриманню конституційних прав та свобод українців, зокрема на свободу переміщення та на працю".

Викликає занепокоєння відсутність у наказі чіткої регламентації щодо меж регіону, для виїзду за межі якого потрібен такий дозвіл, та мети такого виїзду. Не передбачені наказом і екстрені випадки, коли виїзд для військовозобов’язаного є нагальним і не потребує зволікань (смерть чи хвороба рідних, термінові відрядження по роботі тощо). Також розробниками не враховано спроможність ТЦК та СП (які і до повномасштабної агресії мали можливість приймати відвідувачів раз на тиждень) на опрацювання звернень охочих отримати відповідні дозволи, - написав він.

Лубінець каже, що як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, вважає, що під час опрацювання наказу недотримано однієї зі складових принципу верховенства права – принципу правової визначеності, який гарантує забезпечення легкості з’ясування змісту права і можливість скористатися цим правом у разі необхідності.

З урахуванням зазначеного вище, це може містити реальну загрозу дотриманню конституційних прав і свобод громадян України, зокрема на свободу переміщення і на працю, та, як наслідок, достатній рівень життя як безпосередньо військовозобов’язаних, так і членів їхніх сімей, а також становить певні корупційні ризики, що є неприйнятним. З урахуванням значного суспільного резонансу і з метою упередження можливого порушення прав громадян України, звернувся до президента України як до Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України та гаранта додержання Конституції України, з проханням втрутитися у ситуацію для невідкладного її вирішення. - додав він.

Нагадаємо, призовникам, військовозобов'язаним та резервістам заборонили їздити Україною без відповідного дозволу.

Читайте також