На псевдоремонті дизелів "Укрзалізниці" розікрали майже 60 мільйонів гривень

У "схемі" брали участь 15 посадовців "Укрзалізниці"
На псевдоремонті дизелів "Укрзалізниці" розікрали майже 60 мільйонів гривень
Потяг, Укрзалізниця (фото: УНІАН)
17 Листопада 2020, 20:44
читать на русском

Прокуратура завершила досудове розслідування стосовно 15 ТОП-менеджерів "Укрзалізниці" за фактами заволодіння коштами в особливо великих розмірах, службового підроблення документів, що спричинило тяжкі наслідки та підроблення документів, вчинених у складі організованої злочинної групи.

Про це повідомили в пресслужбі Офісу генпрокурора України.

Слідством встановлено, що посадові особи ПАТ "Укрзалізниця" заволоділи грошовими коштами товариства під час організації проведення капітальних ремонтів дизель-поїздів, призначених для здійснення приміських пасажирських перевезень.

Зокрема, у період 2015-2016 років посадовці "Укрзалізниці", із залученням фіктивних підприємств, склали та видали свідомо неправдиві документи про нібито модернізацію понад 20 дизель-поїздів, вірогідно знаючи, що жодних ремонтних робіт не могло бути проведено у зв’язку з відсутністю у підприємства-виконавця необхідних спеціалістів і обладнання. Це надалі стали підставою для переведення грошей з рахунків "Укрзалізниці" підприємству-виконавцю. При цьому частина суми опинилася на рахунках фіктивних підприємств.

Експертизою встановлено, що роботи з модернізації не проводилося, а внаслідок дій посадовців "Укрзалізниці" завдано понад 58,6 млн грн збитків.

17 листопада п’ятнадцятьом підозрюваним відкрито матеріали кримінального провадження. Серед підозрюваних колишній виконувач обов’язків голови правління одного з підприємств, 100% акцій якого внесено до статутного капіталу ПАТ "Укрзалізниця" (з 2018 року – АТ "Укрзалізниця") та його колишні заступники; колишні та теперішні керівники підрозділів приміських пасажирських перевезень, а також начальники виробничих підрозділів моторвагонних депо регіональних філій ПАТ "Укрзалізниця".

Одночасно з відкриттям матеріалів досудового розслідування Офісом генпрокурора вживаються заходи з метою відшкодування завданої підозрюваними шкоди.

Читайте також

Нагадаємо, 30 листопада повідомлялося, що від 1 листопада "Укрзалізниця" на 15% знизить вартість квитків на усі поїзди категорій "Інтерсіті" та "Інтерсіті+". Цю "безстрокову акцію" компанія проводить для збільшення пасажиропотоку саме швидкісних поїздів.

Також повідомлялося, що "Укрзалізниця" збільшує кількість воєнізованої охорони для додаткового контролю в електричках. УЗ підтримує рішення уряду не припиняти роботу громадського транспорту, попри посилення карантину.

1