На рахунок ЗСУ передадуть понад 650 тисяч євро, які належали російським комерсантам

Гроші намагались незаконно привласнити
На рахунок ЗСУ передадуть понад 650 тисяч євро, які належали російським комерсантам
Риболовецький траулер / Фото: facebook.com/dbr.gov.ua
4 Квітня 2022, 17:45
читать на русском

Львівський суд вирішив передати на рахунок Збройних сил України понад 650 тисяч євро, які належали російським комерсантам.

Як повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, рішенням суду, на потреби ЗСУ буде перераховано понад 650 тисяч євро з оборудки щодо компенсації за загибель траулера, який на праві власності належав нашій державі.

Було встановлено, що посадовці держпідприємства, що входить до сфери управління Державного рибного агентства України увійшли у змову з представниками іноземних компаній, у тому числі російських. Вони планували незаконно привласнити кошти через штучне зменшення суми компенсації за загибель риболовецького траулера у територіальних водах Мавританії у липні 2019 року, який на праві власності належав Україні.

Реальна ринкова вартість судна на момент його загибелі становила 10 млн. доларів США.

Під час здійснення досудового розслідування кримінального провадження зафіксовано факт безпідставного перерахування на транзитний рахунок банківської установи України грошових коштів в сумі 650 тис. 200 євро з банківського рахунку, відкритого на росії за, нібито, врегулювання спору щодо затопленого траулера у територіальних водах Ісламської Республіки Мавританія.

Насправді це рішення жодним чином не погоджувалося українською стороною. Надалі на вказані грошові кошти судом накладено арешт.

У зв’язку з запровадженням воєнного стану, за ініціативи Офісу генерального прокурора, спільної позиції ДБР, за сприяння Державного агентства меліорації та рибного господарства України, слідчим суддею Личаківського районного суду м. Львова задоволено клопотання прокурора про скасування арешту грошових коштів в сумі 650,2 тисячі євро, що мали російське походження, та перерахування їх на рахунок ЗСУ.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, що Верховна Рада Україна схвалила законопроєкт, який дозволить націоналізувати активи, що належать російським громадянам та колаборантам.

Читайте також

1