На росії хочуть завоювати не лише Україну, але й Білорусь - розслідування ЗМІ

Білорусь хочуть "взяти по-тихому" і без крові
Головне
На росії хочуть завоювати не лише Україну, але й Білорусь - розслідування ЗМІ
Білоруські військові
21 Лютого 2023, 11:20
читать на русском

У 2021 році Кремль планував захопити не лише Україну, а й Білорусь. Адміністрація президента Росії розробила стратегію поглинання Білорусі до 2030 року.

Про це повідомляє центр Досьє.

Документ називається "Стратегічні цілі РФ на білоруському напрямку". Він має на меті підлаштувати законодавство республіки під російське та встановити домінування російської мови над білоруською.

Поглинання Білорусі заплановано у кілька етапів:

▪️до 2022 року слід сформувати проросійський прошарок населення та еліти;
▪️ до 2025 року мати стабільні групи впливу у всіх галузях та розширити військову присутність;
▪️до 2030 року завершити поглинання, об'єднати дві армії в одну, взяти під повний контроль інформаційного простору, завершити перехід на єдину валюту та створити спільний культурний простір з єдиним підходом до історії.

Журналісти також зазначили, що "з метою створення прошарку росіян, зацікавлених в інтеграції", планується встановити російську мову основною, а також видавати паспорти за спрощеною процедурою.

У розробці брали участь такі відомства, як Генштаб збройних сил РФ, співробітники ГРУ, СЗР, ФСБ та відділ адміністрації президента – управління президента з прикордонного співробітництва.

"Цілі Росії щодо Білорусі ті самі, що і щодо України, тільки у випадку з Білоруссю Росія спирається на примус, а не на війну", — заявив посол США в Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

За даними журналістів, війна в Україні сповільнила реалізацію планів Росії, проте її не зупинила. Однак Лукашенку така ідея не подобається, він не довіряє Москві.

Нагадаємо, Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов вважає, що після провалу плану з повного захоплення України Росія перейшла до альтернативного варіанту та хоче розділити Україну за принципом Північної та Південної Кореї.

Читайте також

1