На Тернопільщині посадовці налагодили незаконний "вертолітний" бізнес: заробили 5 мільйонів

Посадовці списували запчастини до вертольотів на одному підприємстві й перепродували іншим компаніям
На Тернопільщині посадовці налагодили незаконний "вертолітний" бізнес: заробили 5 мільйонів
“Вертолітний бізнес” на Тернопільщині (Фото: СБУ)
28 Листопада 2020, 16:00
читать на русском

Служба безпеки України викрила протиправний механізм постачання контрафактних авіазапчастин та обладнання до вертольотів, які використовуються під час проведення агрохімічних робіт у нашій країні.

Про це повідомили в СБУ.

Оборудку організували посадовці одного із державних авіаційних підприємств на Тернопільщині. Чиновники змовилися з менеджментом підконтрольної комерційної структури, незаконно списували, демонтували та вивозили з території ДП авіаційні вузли та агрегати, що були встановлені на гелікоптерах Мі-2.

Щоб "прикрити" оборудки, посадовці фальсифікували технічну документацію на авіаційне обладнання. Враховуючи, що деякі елементи обладнання перебували у незадовільному технічному стані, зловмисники вносили фіктивні дані щодо проведених ремонтних робіт і ресурсного відновлення.

Викрадені авіазапчастини мали постачати для потреб вітчизняних авіакомпаній, які використовують гелікоптери при проведенні агрохімічних робіт по всій Україні.

Організатори незаконної схеми привласнили авіаційне майно на майже 5 мільйонів гривень.

Правоохоронці провели обшуки у виробничих приміщеннях та за місцями проживання фігурантів. Під час слідчих дій вилучено незаконно відчужене авіаційне майно з технічною документацією, фіктивні акти ремонтних робіт та ресурсного відновлення обладнання, а також документи фінансово-господарської звітності, які мають доказове значення.

Читайте також

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що російська компанія нелегально вивозила з України запчастини до військових вертольотів. "Схему" організували власники російської авіаційної компанії. Посередники, у тому числі посадовці українського стратегічного підприємства, викрадали на їх замовлення двигуни та авіаційні запчастини для гвинтокрилів "Мі-2", "Мі-8", "Мі-17" та їх модифікацій.