На виборах буде рекордно низька явка, і це буде "на руку" центральній владі - експерт

Чим менша явка — тим більше можливостей для фальсифікацій
На виборах буде рекордно низька явка, і це буде "на руку" центральній владі - експерт
Голосування, вибори в Україні (фото: УНІАН)
5 Жовтня 2020, 16:49
читать на русском

Експерти сходяться на думці, що явка на цих виборах буде значно нижчою, ніж раніше.

Про це йдеться у матеріалі видання "Парламент UA".

Політичний консультант Сергій Биков розповідає, що в усьому світі фіксується наднизька явка на виборах під час пандемії. Через це, під час розподілу місць буде низька виборча квота, тобто, кількість голосів, які має здобути партія, щоб отримати одне місце у місцевій раді.

Водночас, через новаторство виборчої системи кандидатам буде надто складно здобути виборчу квоту персонально за себе. Тому багатьох кандидатів оберуть саме з центрального списку, а не територіального.

Лілія Брудницька також впевнена, що буде рекордно низька явка, і це буде "на руку" центральній владі. Каже, що декілька людей з її оточення, котрі "є високо мотивованими на участь у голосуванні (як виборці)", відмовилися брати участь у виборах, відколи прочитали Порядок голосування від Кабміну та депутатський законопроєкт.

Ось тут вагому роль зіграє домашнє голосування, якщо центральній владі вигідно все-таки провести ці вибори (а їй вигідно). Внаслідок голосувань вдома та у лікарнях, на спецдільницях (тюрми, СІЗО, кораблі, посольства, за кордоном) явку буде дотягнуто до більш-менш пристойного показника. А ми ж знаємо правило: чим менша явка — тим більше можливостей для фальсифікацій, — пояснює вона.

Повний текст читайте у статті "Вибори попри пандемію. Голосування вдома та скринінг на дільницях".

Читайте також

Нагадаємо, що карантин впливатиме на вибори, адже не дозволить вести повноцінну агітацію. А через голосування вдома зростатиме ймовірність підкупу та фальсифікацій.