На Запорізьку АЕС окупанти звозять російських представників "Росатому"

Окупанти використовують ЗАЕС як військову базу
Головне
На Запорізьку АЕС окупанти звозять російських представників "Росатому"
Запорізька АЕС / ФОТО GETTY IMAGES
12 Березня 2022, 14:14
читать на русском

Російські загарбники, які вдерлися на Запорізьку АЕС, завезли на атомну станцію 11 цивільних осіб з російської корпорації з атомної енергії "Росатом".

Як повідомили в "Енергоатомі", на території ЗАЕС помітили головного інженера Балаковської АЕС Олега Романенка та заступника головного інженера з ремонтів Ростовської АЕС Івана Малахова.

За словами представника цієї групи, їх направили для оцінки ядерної та радіаційної безпеки після обстрілів і захоплення станції, а також надання допомоги з ремонтами.

Іншою причиною їхньої появи також називають відмову проукраїнського керівництва та персоналу ЗАЕС співпрацювати із загарбниками. Водночас інший представник окупантів, який представився керівником "військово-цивільної адміністрації", заявив, що це територія рф і буде такою назавжди, а Запорізька АЕС уже належить до системи управління концерну Росатом, - кажуть в Енергоатомі.

Також зазначається, що окупанти використовують Запорізьку АЕС як військову базу:

В Енергоатомі зазначають, що  Запорізька АЕС восьму добу знаходиться під окупацією російських загарбників.

Станом на 11:00 12 березня 2022 р. український персонал станції працює на всіх 6 енергоблоках та професійно виконує свою роботу. Однак, всі технічні питання керівництво станції примушують погоджувати з окупантами.
Персонал знаходиться під сильним психологічним тиском з боку окупантів. Наші люди чинять спротив, відмовляються співпрацювати з військовими, висловлюють неприязне ставлення до окупантів, - йдеться у повідомленні.

Попри російське вторгнення всі атомні електростанції України продовжують стабільно працювати. Поточна потужність чотирьох українських АЕС забезпечує необхідні обсяги виробництва електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на працюючих атомних станціях і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм, - запевняють в Енергоатомі.

Нагадаємо,  Росія стала єдиною країною у світі за всю історію, яка вдалася до ядерного терору. Окупанти обстріляли Запорізьку АЕС з танків вночі 4 березня.

Згодом стало відомо, що під час атаки російських військових на Запорізьку АЕС загинуло троє українських захисників, ще двоє - отримали поранення.

10 березня російські бойовики, які захопили Запорізьку атомну електростанцію, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує зі станцією.

Читайте також

1