Окупанти знеструмили ЧАЕС: чи загрожує Україні екологічна катастрофа

Якщо відключиться система охолодження відпрацьованого ядерного палива, станеться виток радіації
Головне
Окупанти знеструмили ЧАЕС: чи загрожує Україні екологічна катастрофа
Чорнобильська зона, Радіолокаційна станція “Дуга” (фото: УНІАН)
9 Березня 2022, 16:37
читать на русском

Російські окупанти знеструмили захоплену ними Чорнобильску атомну електростанцію та не пускають працівників для налагодження живлення.

Про це повідомили в енергетичній компанії "Укренерго".

За даними компанії, бойові дії тривають поблизу ЧАЕС і це унеможливлює ремонтні роботи та відновлення енергоживлення. Місто Славутич також знеструмлено.

В "Укренерго" зазначають, що високовольтна лінія 750 кВ ЧАЕС – Київська внаслідок пошкодження окупантами наразі відключена. Таким чином, Чорнобильська станція та всі ядерні об‘єкти Зони відчуження залишилися без електропостачання.

На сховищі відпрацьованого ядерного палива-1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження. Яке можливе лише за наявності електропостачання. Якщо ж його не буде, то помпи не виконуватимуть охолодження. Як наслідок – зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи. Крім того, не працюватиме вентиляція на об‘єкті. Весь персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання, - зазначаються у компанії.

Повідомляється, що також не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду.

За інформацією Держінспекції з ядерного регулювання, на майданчику ЧАЕС ввімкнені аварійні дизель-генератори для забезпечення живлення систем, важливих для безпеки. За умови безвідмовної роботи, запасу дизельного палива на дизель-генераторах вистачить на 48 годин.

Керівник "Укренерго" Володимир Кудрицький про ситуацію на Чорнобильській АЕС:

Останні дні вона була заживлена лише через одну лінію, дві інші високовольтні лінії були перебиті окупантами ще в перші дні вторгнення. Ми неодноразово виходили на переговори з окупантами з проханнями про проведення ремонтних робіт в інтересах безпеки всього континенту, враховуючи статус Чорнобильської зони і наявність ядерних обʼєктів.

Кудрицький каже, що одного разу після узгодження з бойовиками ремонтна бригада виїхала на огляд пошкоджень через ворожі блок-пости. Проте все закінчилося "жорсткими обшуками, стріляниною над головами наших співробітників та погрозами розстрілу" - до ремонтних робіт їх не допустили. І

Він зазначив, що на сховищі ядерного палива зберігається велика кількість відпрацьованих паливних збірок, які без працюючої системи охолодження становлять небезпеку для навколишнього середовища, небезпеку підвищення радіаційного фону.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту вплинути на росію для якнайшвидшого відновлення електропостачання на Чорнобильській АЕС.

Єдина лінія електропостачання ЧАЕС і всіх її ядерних об’єктів, які контролює російська армія, пошкоджена. ЧАЕС знеструмлена. Я закликаю все міжнародне співтовариство негайно вимагати від Росії припинити вогонь і дати ремонтним бригадам якнайшвидше відновити електропостачання, - зазначив він.

За даними Кулеби, резервні дизель-генератори забезпечать живлення ЧАЕС та її об’єктів протягом 48 годин. Потім відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що загрожуватиме витоком радіації.

Нагадаємо, 24 лютого російські війська, які атакували Україну, захопили Чорнобильську атомну станцію. Після цього в зоні ЧАЕС було зафіксовано перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання.

Читайте також