"Нафтогаз" вважає звільнення Коболєва і наглядової ради негативним сигналом для інвесторів

У компанії заявили, що рішення Кабінету міністрів є юридичною маніпуляцією
Важливо
"Нафтогаз" вважає звільнення Коболєва і наглядової ради негативним сигналом для інвесторів
Нафтогаз України (Фото з сайту компанії)
28 Квітня 2021, 17:50
читать на русском

НАК "Нафтогаз України" оприлюднив заяву щодо звільнення Андрія Коболєва з посади глави правління компанії та розгону наглядової ради товариства.

Про це йдеться у заяві "Нафтогазу", розміщеній на сторінці компанії у Фейсбуці.

Ухвалене Кабміном рішення є юридичною маніпуляцією. Звільнення наглядової ради на дві доби заради прийняття рішення про звільнення голови правління є наругою над засадничими принципами корпоративного управління державними підприємствами, - заявили в компанії.

У "Нафтогазі" зазначили, що подання пропозиції про звільнення глави правління разом з відповідним рішенням належать до компетенції наглядової ради та не можуть бути передані загальним зборам акціонерам.

Спосіб, у який сьогодні була ухвалена серія рішень щодо органів управління "Нафтогазу", демонструє повернення до практики ручного управління державними підприємствами, - наголосили в НАК.

У Нафтогазі також розповіли, що правління та наглядова рада компанії лише вчора презентували результати роботи Нафтогазу за 2020 рік. Компанія забезпечила 141 млрд грн надходжень до державного бюджету у 2020 році, що складає 13% доходів країни за минулий рік.

Крім того, нині на рахунках компанії накопичилися 57 млрд грн. Таким чином, Нафтогаз - єдина державна компанія, яка все ще має міцний запас ліквідності. Безконтрольний доступ до цих коштів та їхнє нецільове використання ставлять під загрозу підготовку України до проходження наступної зими.

Такі дії Кабміну є сигналом всім державним підприємствам: робота в інтересах бюджету та народу України, а не в інтересах окремих політичних сил, буде каратися. Крім того, це чіткий сигнал інвесторам у цінні папери українських емітентів: умови роботи державних підприємств України є непередбачуваними та можуть бути змінені в залежності від політичної доцільності, - вважають у "Нафтогазі".


Контекст. Сьогодні, 28 квітня, виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка призначили головою "Нафтогазу". Тим часом голова правління НАК" Нафтогаз України" Андрій Коболєв звільнений зі своєї посади. Він очолював держкомпанію протягом семи років - з березня 2014 року.

У лютому цього року Юрій Вітренко, який вже двічі провалився під час голосування у парламенті на посаду міністра енергетики, запропонував прем'єр-міністру України Денису Шмигалю невідкладно розглянути питання щодо звільнення голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, а також змінити керівництво.

Читайте також

Вітренко (досьє Юрія Вітренка) назвав декілька причин, які, як він вважає, є підставами для звільнення Коболєва і Наглядової ради "Нафтогазу". Зокрема, нібито "Нафтогаз" не виконав показник видобутку газу у 2020 році, який затвердили Концепцією розвитку газодобувної галузі України. Відповідно, передбачалося нарощування до кінця 2020 року видобутку вітчизняного природного газу у 27,6 млрд м³.

Сьогодні, 28 квітня, за результатами засідання загальних зборів акціонерів роботу Наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році визнано незадовільною, а наглядову раду товариства звільнили разом із Коболєвим.

1