Нардеп Герус озвучив можливі суми підвищення тарифів на електроенергію

За рахунок субсидій та енергоефективних заходів населення з низьким рівнем доходів не відчує значного впливу від підвищення тарифів на електроенергію
Головне
Нардеп Герус озвучив можливі суми підвищення тарифів на електроенергію
Електроенергія (Фото: pexels)
18 Травня 2023, 11:32
читать на русском

Варіанти зміни тарифів, які нині обговорюються, є поміркованими: багаторазового подорожчання електрики для громадян не буде. Є пропозиції підвищення тарифів до 2,4 грн та 2,8 грн за 1 кВт-год (замість нинішніх 1,44 грн/кВт-год при споживанні до 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн/кВт-год — при перевищенні цього ліміту). Інша пропозиція — до 2 та 2,4 грн за кВт-год відповідно.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

"Якщо зміна тарифів буде, то, переконаний, люди з низькими доходами її практично не відчують. У тому числі, й за рахунок субсидій, і завдяки заходам з енергоефективності (останнє — спосіб зекономити і для забезпечених громадян)", – сказав Герус.

За його словами, для людей, які потребують допомоги, повинна й надалі працювати система субсидій. Вона має бути легкою, простою та доступною — скажімо, з використанням електронних засобів, смартфонів, щоб не було складних бюрократичних перепон в оформленні такої підтримки від держави.

"Головне ж завдання — не просто максимально зібрати з людей гроші, впровадивши непомірний "податок" на енергоспоживання й піднявши тариф вище за ринковий рівень, а проінвестувати енергосистему, відновити її, можливо, навіть десь перебудувати, щоб сформувати запас міцності до наступної зими", – додав Герус.

Нагадаємо, на даний час Міністерство енергетики не ухвалило рішення щодо нових тарифів на електроенергію для населення. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, спростовуючи інформацію про підвищення цін найближчим часом.

Одночасно в уряді розглядається кілька різних концепцій лібералізації ринку електроенергії. Найрадикальніша з цих концепцій передбачає встановлення ринкових цін. Інші передбачають різноманітні графіки підвищення цін для того, щоб пом’якшити наслідки таких підвищень для споживачів. Однак усі вони передбачають, що так чи інакше, але ціна на світло "підросте" мало не в 4 рази.

Читайте також

1