Нардеп Кузьміних тричі проігнорував виклики до правоохоронці у справі про хабарництво

Наразі депутат перебуває у закладі охорони здоров’я, розповів його адвокат
Нардеп Кузьміних тричі проігнорував виклики до правоохоронці у справі про хабарництво
Сергій Кузьміних / Фото з Facebook
1 Лютого 2022, 18:42
читать на русском

Народний депутат від "Слуги народу" Сергій Кузьміних, якого спіймали на отриманні 600 тисяч гривень хабаря, проігнорував три повістки про виклики до правоохоронних органів.

Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Зазначається, що 31 січня 2022 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова склала та підписала повідомлення про підозру чинному народному депутату Сергію Кузьміних. Відповідно до приписів ст. ст. 111 та 135 КПК України, повідомлення про підозру скеровано за місцем роботи - до Верховної Ради України та за відомими місцями проживання та реєстрації.

З 31 січня 2022 року нардеп набув статусу підозрюваного, що відповідно до ст. 42 КПК України покладає на нього низку обов’язків. Зокрема про прибуття до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою.

Народного обранця заздалегідь та належним чином повідомили про дату, час та місце запланованих процесуальних дій. Однак, він проігнорував три повістки про виклики на 29 січня, 31 січня, 1 лютого 2022 року і не з’явився до правоохоронних органів, - зазначили в НАБУ.

Водночас 31 січня 2022 року, особа, що представилась захисником нардепа, повідомила телефоном слідству, що наразі депутат перебуває у закладі охорони здоров’я та на виклик не прибуде. Проте, ч. 1 ст. 139 КПК України покладає обов’язок повідомляти про причини неприбуття особисто на підозрюваного та не передбачає делегування.

Вважаємо за необхідне роз’яснити, що відповідно до положень норми п. 5 ч. 1 ст. 138 КПК України поважною причиною неприбуття особи на виклик, серед іншого, є перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням лише за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад. Сам факт перебування особи у закладі охорони здоров’я не є поважною причиною неприбуття.

Читайте також

1