Нардепка Третьякова у Верховному суді виграла справу у Ради щодо відсторонення від засідань за допис про смерть Антона Полякова

У 2021 році Третьякова написала у партійному чаті, що тепер (після смерті нардепа Полякова), одним ворогом стане менше
Нардепка Третьякова у Верховному суді виграла справу у Ради щодо  відсторонення від засідань за допис про смерть Антона Полякова
Галина Третьякова (фото: УНІАН)
13 Лютого 2024, 18:47
читать на русском

Депутат Верховної Ради від "Слуги народу" Галина Третьякова виграла Верховний суд у парламенту, який відсторонив її у 2021 році від 5 засідань сесії за допис про смерть колеги - Антона Полякова, коли вона у депутатському чаті написала, що тепер "одним ворогом менше".

Про це йдеться в судових матеріалах, передають Українськi Новини.

Третякова звернулася до Верховного Суду з позовом до Верховної Ради, в якому просила: визнати протиправним і скасувати рішення про позбавлення її права брати участь у пʼяти пленарних засіданнях Ради, прийняте 5 листопада 2021 року на двадцятому пленарному засіданні шостої сесії ІХ скликання; зобовʼязати парламент опублікувати в газеті "Голос України" оголошення про прийняття судом рішення суду; зобовʼязати головуючого на пленарному засіданні Верховної Ради під час пленарного засідання оголосити про прийняття відповідного рішення суду.

Третьякова констатувала, що переписка в чатах не може бути підставою для позбавлення народного депутата права брати участь у пленарних засіданнях.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду рішенням від 5 квітня 2023 року позов задовольнив частково: визнав протиправним та скасував рішення Верховної Ради про позбавлення Третякової права брати участь у пʼяти пленарних засіданнях, а у задоволенні решти позовних вимог відмовив.

Також суд стягнув з Верховної Ради на користь позивачки понесені судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 908 грн.

Додатковим рішенням від 7 червня 2023 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив частково заяву представника позивачки про розподіл витрат на професійну правничу допомогу: стягнув за рахунок бюджетних асигнувань Верховної Ради на користь Третякової понесені судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 16 537,50 грн.

Велика Палата Верховного Суду постановою від 9 листопада 2023 року апеляційну скаргу Верховної Ради на рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 5 квітня 2023 року залишила без задоволення.

Окрім того, на початку 2024 року Верховний суд задовольнив заяву адвокатки Третьякової про ухвалення додаткового судового рішення про розподіл витрат на професійну правничу допомогу у справі в суді апеляційної інстанції та стягнув на її користь за рахунок держбюджету судові витрати у розмірі 33 330 гривень.

Нагадаємо, народна депутатка від "Слуги народу" Галина Третьякова в офіційному чаті фракції різко та по-хамськи висловилась про смерть колеги Антона Полякова. Через цей меседж на трибуну піднялись нардепи з групи "За майбутнє", які обурились поведінкою колеги. Сама Третьякова спробувала виправдатися Конституцією та "свободою слова", але про жодні вибачення і не йшлося.

Читайте також

1