Нардепка від "Слуги" зареєструвала постанову про перенесення другого туру виборів - КВУ

Йдеться про ініціативу щодо відтермінування другого туру виборів у великих містах
Головне
Нардепка від "Слуги" зареєструвала постанову про перенесення другого туру виборів - КВУ
Вибори (фото: з відкритих джерел)
21 Жовтня 2020, 14:14
читать на русском

У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови №4234, яким пропонується не проводити другий тур виборів у період дії карантину.

Про це повідомляє Комітет виборців України у Facebook.

Автор проєкту - народна депутатка від "Слуги Народу" Тетяна Грищенко.

Текст наразі відсутній на сайті Верховної Ради України, однак його фото вже було оприлюднено низкою українських ЗМІ.

Згідно з документом пропонується внести зміни до постанови Верховної Ради "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році", передбачивши, що повторне голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальні громади з кількістю виборців до 10 тисяч), сільського, селищного, міського голови не призначається і не проводиться в період дії карантину, - йдеться у повідомленні.

У КВУ заявили, що у першу чергу, мова йде про ініціативу щодо відтермінування другого туру виборів міських голів у великих містах.

Читайте також

Відповідно до Виборчого кодексу України другий тур виборів має відбутися у разі, якщо жоден кандидат на посаду міського голови не набере в першому турі 25 жовтня більше половини голосів виборців, які взяли участь в голосуванні

КВУ вважає, що ініціатива щодо відтермінування другого туру виборів до завершення карантину суперечить Конституції України і порушує виборчі права громадян.

Відповідно до Конституції України відтермінування виборів, в тому числі, другого туру голосування можливе лише в умовах введення воєнного чи надзвичайного стану.

За оцінкою КВУ ймовірне перенесення другого туру виборів фактично залишить міста без легітимної влади і призведе до перебування місцевої влади у підвішеному стані.

КВУ наголошує, що питання проведення виборів не має "супроводжуватися політичними спекуляціями".

КВУ закликає голову Ради Дмитра Разумкова оприлюднити текст постанови та звертається до керівництва фракції "Слуга Народу" із роз’ясненням позиції політичної сили щодо перенесення другого туру виборів.

Читайте також

Як відомо, на парламентських виборах 2019 року Грищенко була обрана народним депутатом по округу № 66 (Житомирська обл.) від партії "Слуга народу".

Нагадаємо, що у неділю, 25 жовтня, в Україні відбудуться вибори до 1439 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ).

Про місцеві вибори-2020 читайте більше в матеріалі "Парламент UA": Пам’ятка виборця: як голосувати на місцевих виборах