Пам’ятка виборця: як голосувати на місцевих виборах

Де ставити галочку та які документи брати на дільницю
Ексклюзив
Пам’ятка виборця: як голосувати на місцевих виборах
Жінка голосує, голосування (фото: УНІАН)
24 Жовтня 2020, 13:15
читать на русском

У неділю, 25 жовтня, в Україні відбудуться вибори до 1439 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ).

Українці обиратимуть мерів міст, голів селищ, сіл і територіальних громад (ОТГ) та депутатів місцевих рад –сільських і селищних, міських, районних та обласних, районних у містах. У Києві, крім виборів міських голови і ради, відбудуться вибори районних у місті рад. Однак через пандемію коронавірусу та стрімке зростання кількості хворих в Україні до цих виборів треба підготуватися інакше, ніж зазвичай.

Що брати для голосування

ЦВК та Міністерство охорони здоров’я рекомендує йти на дільницю зі своєю ручкою, а паспорт не давати у руки працівнику виборчої комісії.

Варто зазначити, що такі правила ввели через поширення коронавірусу, а раніше було заборонено використовувати свою ручку через фасильфикації з чорнилами, які зникають.

Вибори в Україні, бюлетень

Вибори в Україні, бюлетень (фото: УНІАН)

Найголовніше, коли ви йдете на вибори - це взяти із собою паспорт.

Якщо у паспорт старого зразку, там має бути вчасно вклєєна фотографія у 25 та 45 років. В іншому випадку паспорт вважається не дійсним і бюлетень не видадуть.

Нові правила прописки

Вперше на цих виборах, комісія не вимагатиме прописку громадян. ЦВК на засіданні 24 липня комісія ухвалила три акти - у цих документах виключено вимогу щодо документального підтвердження фактичного місця проживання виборця.

У відповідній заяві необхідно лише вказати адресу житла, за якою виборець фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою, - пояснили у ЦВК.

Таким чином, під час отримання бюлетеня з ID паспортом, не потрібно показувати довідку з пропискою. Достатньо пред'явити сам паспорт та ідентифікаційний код. Однак заздалегідь потрібно перевірити, чи є ви у виборчому списку та чи немає помилок у написання імені та прізвища. Це потрібно зробити до 24 жовтня.

Які інструкції Кабміну

Згідно з документом від Кабінету міністрів України, виборці мають перебувати на дільницях у масках. Усім людям, які заходять до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій, опитуватимуть щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та проводитимуть температурний скринінг. На вході до приміщення виборчої комісії, приміщення для голосування повинні знаходитися антисептики для рук. Також мають бути обладнанні місця для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту.

Також у приміщеннях мають нанести розмітку для дотримання дистанції не менше 1 метра. Потоки виборців на вхід та на вихід мають бути розділені. Біля кожного столу не повинно бути більш як троє людей в черзі з дотриманням відстані.

А члени виборчої комісії повинні дотримуватись фізичного дистанціювання, сидіти на відстані не менше 1 метра один від одного, або застосовувати фізичні бар’єри, наприклад, прозорі екрани.

Як голосувати хворим на коронавірус чи застуду

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, що інфіковані коронавірусом громадяни України зможуть віддати свій голос на місцевих виборах за допомогою виїзних бригад.

Інфікованим на коронавірус, тим, хто перебуває на самоізоляції та у лікарні, потрібно подати заяву про голосування вдома до 20:00 п’ятниці, яка йде перед виборами (24 вересня - ред.), аби до них приїхала відповідна бригада.

Люди, які перебувають в лікарнях, будуть голосувати відповідно в лікарнях теж за допомогою виїзних бригад, - заявив очільник відомства.

Виборці з ознаками ГРВІ матимуть можливість проголосувати в окремих кабінках.

Чи треба одягати маски на виборчих дільницях

Заступник міністра охорони здоров`я України Віктор Ляшко заявив, що осіб без захисних масок пускатимуть на виборчі дільниці, але після цього поліція притягатиме таку особу до адміністративної відповідальності.

Чоловік у масці, карантин в Україні

Чоловік у масці, карантин в Україні (фото: УНІАН)

Він пояснив, що всіх, хто прийде на голосувати перед входом до приміщення будуть просити одягнути маску - "це вимога сьогоднішніх умов, сьогоднішніх реалій роботи в умовах карантину".

Заступник міністра пояснив, що "людина зобов`язана одягати маску, яка прикриває рота і носа".

У випадку, якщо людина відмовляється одягнути маску на рота і ніс, то її все одно треба допустити до здійснення свого виборчого права, але за таким процесом як і людину з ознаками ГРВІ. Проте після здійснення свого виборчого права, особа без маски повинна нести адміністративну відповідальність за порушення чинного законодавства, відвідуючи громадську будівлю, якою є виборча дільниця, - розповів Ляшко.

Він зазначив, що поліція має скласти адмінпротокол за порушення встановлених санітарно-епідеміологічних норм.

Своєю чергою, голова Національної поліції України Ігор Клименко розповів, що правоохоронці не будуть силоміць виводити українців, які прийдуть голосувати без захисних масок.

У нього запитали, хто буде контролювати на дільницях, щоб виборець заходив у захисній масці. Клименко відповів: "Спільно з членами комісії поліція і місцеві органи влади, звичайно".

Коли запитали, чи буде поліція силоміць виводити виборців без масок з територій дільниць.

Ні. Ми цього не допустимо, ми працюємо виключно на профілактику. Останні півроку показали, що ми досягаємо більшого, коли просто пояснюємо громадянам, що треба дотримуватись певних правил, - розповів він.

Як голосувати вдома

Як розповів член виборчої дільниці у Києві у коментарі "Парламент UA", щоб голосувати вдома, потрібно до 21 жовтня подати заяву до комісії та отримати від сімейного лікаря довідку, що особа, яка хоче голосувати вдома, не може пересуватися.

Літня жінка голосує вдома

Літня жінка голосує вдома (Фото: УНІАН)

Варто зазначити, раніше було достатньо просто заяви до комісії.

Де ставити галочку у бюлетені

Голосування за сільських та селищних голів буде традиційне: потрібно буде просто поставити галочку або хрестик навпроти прізвища. Це пояснила голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

Як голосувати на виборах 2020 року

Як голосувати на виборах 2020 року

Однак територіальні виборчі списки дещо відрізнятимуться. У кожному бюлетені буде дві колонки, які необхідно заповнити. У першій колонці зліва – список партій. Там треба буде позначити (поставити галочку або хрестик), яку політсилу ви підтримуєте. Праворуч буде перелік депутатів. І тут уже ви зможете конкретизувати, кого саме з обраної вами партії ви хотіли б бачити серед депутатів, вписавши номер обраного зі списку. Якщо такий номер не вказати, то буде врахований тільки голос за партію. Цифри необхідно вписувати у спеціально розкреслений трафарет, а номер кандидата має бути точним, тобто не 1, а 01.

Якщо резюмувати все вищесказане, на вибори потрібно мати з собою:

  • паспорт,
  • вдягнути захисну маску,
  • взяти із собою ручку,
  • дотримуватися дистанції під час отримання бюлетеня та голосування,
  • після голосування одразу покинути виборчу дільницю.

Що кажуть експерти про ці вибори, читайте у нашому матеріалі: Вибори попри пандемію. Голосування вдома та скринінг на дільницях

1