НАЗК перевірить чиновників, які задекларували криптовалюту

652 посадовців задекларували 46 351 біткоїн на 75 млрд грн
Головне
НАЗК перевірить чиновників, які задекларували криптовалюту
Криптовалюта Фото: Рexels
8 Квітня 2021, 14:52
читать на русском

Національне агенство з питань запобігання корупції перевірить чиновників, які задекларували криптовалюту.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив керівник управління проведення обов'язкових повних перевірок НАЗК Сергій Петухов.

Цього року ми вже розпочали 250 перевірок і в рамках деяких з них вже перевіряємо задекларовані біткоїни. Якщо ми виявимо, що вказана інформація про володіння криптовалютою є недостовірною - це є підстава для адміністративної чи кримінальної відповідальності, - написав він.

За його словами, НАЗК вказало в роз'ясненнях, що криптовалюту треба декларувати як нематеріальні активи у десятому розділі  декларації із зазначенням виду криптовалюти, дати набуття та загальної вартості набутого активу.

Читайте також

При перевірці декларації ми подивимось чи дійсно декларанту належить вказана кількість токенів крипти, чи дійсно перераховувалися гроші за її придбання та чи може декларант пояснити походження грошей, витрачених на придбання токенів, - зазначив Петухов.

Нагадаємо, цього року 652 українських чиновників задекларували 46 351 біткоїн на 75 млрд грн.

Найбільша кількість власників задекларованих криптовалют працює у міських радах, Міністерстві оборони та Національній поліції.

За даними "Опендатаботу", найбільше криптовалюти записав у декларації депутат Дніпровської міської ради В’ячеслав Мішалов — 18 000 біткоінів (в еквіваленті це більше мільярду доларів США).

1