НАЗЯВО припинило перевіряти дисертацію Лісового на плагіат

Агентство не може перевіряти дисертацію в людини, яка не має наукового ступеня
Важливо
НАЗЯВО припинило перевіряти дисертацію Лісового на плагіат
Оксен Лісовий
15 Червня 2023, 11:46
читать на русском

Перевірку дисертації міністра освіти і науки Оксена Лісового на наявність плагіату призупинили.

Про це у коментарі "УП. Життя" повідомив очільник Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Андрій Бутенко.

За його словами, дії агенції визначені постановою про присудження та скасування наукових ступенів. Тобто агентство не може перевіряти дисертацію в людини, яка не має наукового ступеня, втім перевірку розпочали до того.

"Зараз не зупинка, а пауза для визначення що ми робимо далі – чи ми рухаємося, чи ми призупиняємо перевірку взагалі. Наша мета – перевіряти на плагіат, і єдина дія після цього – скасовувати науковий ступінь. План дій в разі добровільної відмови людини від наукового ступеня законодавством не передбачений", – повідомив Бутенко.

За роз’ясненнями НАЗЯВО звернулося до чотирьох юридичних установ, аби ті дали свою позицію щодо подальших дій. На цей період розгляд дисертації поставили на паузу.

"Перевірка зупинилася на стадії технічного розгляду, який би закінчився на найближчих вихідних", – розповів очільник НАЗЯВО.

Він додав, що, ймовірно, пауза триватиме кілька тижнів й у разі, якщо спливе 90 днів, які визначені на процедуру перевірки, термін розгляду роботи буде продовжено.

Нагадаємо, раніше Оксен Лісовий відправив свою кандидатську роботу на перевірку через підозри у плагіаті. Він заявляв, що відмовиться від ступеня, якщо плагіат буде виявлено. У пості міністра про результати перевірки на плагіат не зазначено. У пресслужбі міністра заявили, що вона ще триває.

19 травня Уряд затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня. Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий повідомив, що першим відмовився від ступеня кандидата наук.

1