Не лише самокати: у Києві можна орендувати новий вид електротранспорту

В столиці розвивається мікромобільність і шерінгова економіка
Не лише самокати: у Києві можна орендувати новий вид електротранспорту
Електромопеди Фото: kyivcity.gov.ua
23 Жовтня 2021, 19:06
читать на русском

У Києві на вулицях міста можна орендувати електромопеди, які припарковані на тротуарах.

Як повідомив заступник голови КМДА Костянтин Усов, їх вивела компанія ТОВ "Зелектра", що раніше підписала з КМДА Меморандум про співпрацю з операторами прокату електросамокатів. Втім, таке рішення не було погоджене з Київською міською державною адміністрацією.

Це добре, що в столиці розвивається мікромобільність і шерінгова економіка. З досвіду інших країн прокатні електромопеди є додатковим варіантом для пересування на відстані до 10 кілометрів і можуть бути альтернативою таксі чи особистому автомобілю, - зазначив Усов.

За його словами, поява електромопедів не була погоджена з містом. Усі електромопеди зараз припарковані на тротуарах, хоча за правилами дорожнього руху їх як повноцінний транспортний засіб потрібно паркувати на муніципальних паркомайданчиках.

Усов додав, що з 2010 року в Україні користувачі мопедів повинні мати посвідчення водія категорії А1 та реєструвати свій транспортний засіб.

Тобто в електромопедів має бути державний номер, а не тільки корпоративний, як на цих електромопедах. Також, згідно з ПДР мопед має рухатися тільки біля правого краю дороги, разом із велосипедами та не перевищувати швидкість у 50 км/год. Наскільки мені відомо, у цих електромопедів швидкість обмежена програмою на рівні 40 км/год, – розповів Усов.

Крім того, заступник голови КМДА нагадав, що за правилами водій і пасажир мають бути у застебнутих мотошоломах.

Водночас найближчим часом ще один оператор прокату електросамокатів – ТОВ "Меркурі Україна" (ТМ Scroll) – планує вивести на вулиці Києва свої електромопеди.

Нагадаємо, що сім операторів прокату електросамокатів у Києві знизили граничну швидкість до 20 км/год.

Читайте також наш матеріал: Битва за мобільність: чим небезпечні електросамокати і коли вони будуть "в законі"

Читайте також