Не вистачає стажу для пенсії: чи можна його докупити

Для призначення пенсій за віком необхідно мати стаж роботи не менше 28 років
Важливо
Не вистачає стажу для пенсії: чи можна його докупити
Пенсія фото: УНІАН
4 Листопада 2021, 12:43
читать на русском

Пенсіонери, яким не вистачає стажу роботи до пенсії за віком, можуть його докупити. Зокрема, потрібно буде укласти договір добровільного страхування.

Про це повідомили в Пенсійному фонді України.

Для непрацюючих осіб є можливість придбання страхового стажу шляхом укладення договору добровільного страхування (не менше ніж на один рік), який може передбачати одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди, коли особа не перебувала в трудових відносинах з роботодавцем, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що сума сплаченого єдиного внеску за кожний місяць не повинна бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору. Проте при сплаті за попередні періоди суму збільшується вдвічі.

Вартість одного місяця страхового стажу у січні-листопаді 2021 року розраховується як 22% від мінімальної заробітної плати 6000,00 грн та складає 1320 грн, а при одноразовій сплаті за минулі періоди – 2640,00 грн, - пояснили в фонді.

Необхідно звернутися до податкової служби для укладання договору добровільного страхування.

Також пенсіонери, які працювали протягом 2004-2010 років, можуть самостійно доплатити за ті місяці, в яких сума сплаченого страхового внеску на пенсійне страхування була меншою за мінімальний страховий внесок.

 Для оформлення такої доплати особою надається заява до органу Пенсійного фонду України. Слід звернути увагу, що доплата не здійснюється за ті місяці, в яких взагалі відсутні нарахування страхових внесків, - додали в повідомленні.

Для призначення пенсій за віком необхідно мати стаж роботи не менше 28 років.

Нагадаємо, в Пенсійному фонді розповіли, коли й кому піднімуть пенсії у наступному році.

Читайте також

1