Українці можуть збільшити свою пенсію до 7 тисяч гривень: як це зробити

Для цього необхідний повний страховий стаж
Важливо
Українці можуть збільшити свою пенсію до 7 тисяч гривень: як це зробити
Гривня, гроші Фото: сайт Нацбанку
19 Жовтня 2021, 18:28
читать на русском

Українці зможуть збільшити свою пенсію до семи тисяч гривень. Її може отримувати людина з повним страховим стажем з двох джерел: солідарної та накопичувальної систем.

Про це повідомили у Мінсоцполітики.

Що робити, аби отримувати таку пенсію

Пенсія близько 7 тисяч гривень є прикладом того, яку пенсію може отримувати людина з повним страховим стажем. Він показує, як саме це працює, за яких умов можна забезпечити пенсію з двох джерел на рівні не нижче 40% від заробітної плати, що відповідатиме стандартам, які Україна зобов’язалась виконувати згідно конвенції МОП.

Навіть при невеликих внесках 4% від заробітної плати, які пропонуються для запуску обов’язкових пенсійних накопичень, та дохідності +0,25% на місяць вище інфляції (приблизно 3% вище інфляції на рік) це можливо. Можна розрахувати і інші приклади, задавати різні розміри внесків та різні відсотки дохідності, щоб подивитись, як будуть змінюватись результати, але принцип залишиться той самий.

Який вигляд має модель накопичення для людини

Для прикладу всі розрахунки зроблені в сьогоднішніх цінах, щоб не сперечатись про прогнози інфляції, і побудовано модель для людини, яка:

  • отримує заробітну плату 15 000 гривень на місяць;
  • працює та накопичує з 25 до 60 років (має 35 років стажу);
  • на власний пенсійний накопичувальний рахунок щомісяця протягом періоду роботи;
  • отримує 2% від зарплати з сум сплаченого нею ПДФО та додатково 2% від зарплати з сум ЄСВ, який за неї сплатив роботодавець (разом 4% - 600 гривень);
  • після завершення періоду роботи отримує накопичувальну пенсію потягом 15 років;
  • весь час накопичення кошти людини працюють з дохідністю 0,25% вище інфляції на місяць (приблизно 3% вище інфляції на рік);
  • отримує пенсію з солідарного рівня на рівні середньої на сьогодні – 3 624 гривні (станом на 01.03.2021).

В цьому прикладі середня пенсія з накопичувальної системи за 15 років у людини складе 3 117 гривень. Разом з солідарною пенсією людина отримуватиме 6 741 гривню, що
становитиме 45% від її зарплати.

Які є інші сценарії, як змінюватиметься розмір накопичувальної пенсії в залежності від стажу

Фото: msp.gov.ua

Нагадаємо, у червні Кабінет міністрів України затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Читайте також наш матеріал: Пенсійна реформа: які законопроєкти ухвалять та кому очікувати на підвищення виплат

Читайте також

1