Не враховуватимуть зарплату під час війни: в Україні змінять розрахунок розміру пенсій

Згідно з законодавством, чим нижча власна зарплата, тим меншою буде пенсія
Головне
Не враховуватимуть зарплату під час війни: в Україні змінять розрахунок розміру пенсій
Пенсія фото: УНІАН
7 Вересня 2022, 16:14
читать на русском

Верховна Рада погодила внести зміни до закону "Про загальнообов'язкове державне страхування", у результаті чого при розрахунку розміру пенсій не враховуватиметься заплата під час війни.

Законопроєкт №7453 встановлює, що занижену під час війни зарплату не враховуватимуть у розрахунку пенсій.

Незважаючи на допомогу наших міжнародних партнерів та дій влади щодо підтримання гідних умов життя людини та громадянина, прибутки громадян зменшились, що в подальшому може негативно вплинути і на пенсійне забезпечення через врахування періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", - йшлося в пояснювальній записці.

Таким чином законопроєкт пропонують не допустити зниження коефіцієнта зарплати при обчисленні пенсій фізичним особам за місяці часткового зменшення доходу на період дії воєнного стану.

Тому людина може виключити зі страхового стажу зарплату до 60 календарних місяців, якщо вони припадають на воєнний стан та протягом трьох календарних місяців після його скасування. Проте зазначені періоди в сумі не повинні складати більше 10% тривалості страхового стажу.

Адже згідно з законодавством, чим нижча власна зарплата, тим меншою буде пенсія.

Нагадаємо, на пенсію у 55 років можуть піти низка категорій працівників залізничного транспорту та іншим громадянам України.

Читайте також