Не встигли виїхати: тисячі жителів Кремінної перебувають в заручниках у рашистів

Мешканців Луганщини просять терміново покинути регіон
Важливо
Не встигли виїхати: тисячі жителів Кремінної перебувають в заручниках у рашистів
Обстріл в Лисичанську, фото Луганська облдержадміністрація
19 Квітня 2022, 10:04
читать на русском

В Луганській області рашисти застосували проти мирних мешканців велику кількість бронетехніки. Зруйновано будинки та знищено залишки інфраструктури кількох населених пунктів.

Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

За його словами, минулої доби у Кремінній обстрілами було зруйновано ще шість будинків, по області – ще 12.

Найбільше руйнувань за учора в Кремінній. Два будинки після прямих потраплянь російських снарядів знесені до фундаменту. Ще чотири були охоплені полум’ям – пожежі ліквідували, але чи придатні вони для життя, спірне питання. Ворог стріляє по багатоповерхівках, усвідомлюючи, що там ще залишаються люди. У Рубіжному росіяни поцілили в квартиру. На щастя, власника житла вдалося врятувати – в нього чисельні осколкові поранення, - розповів очільник області (досьє Гайдая).

Гайдай каже, що мешканці Кремінної наразі перебувають в заручниках у рашистів. Він закликав мешканців області за можливості терміново виїжджати:

Рятуйте свої життя, щоб не стати дешевою робочою силою чи мобілізованим в окупаційні війська. Тих, хто не погоджується, росіяни вбивають на місці. Евакуюйтесь до безпечних регіонів України – вам допоможуть із пошуком житла, отриманням грошової допомоги від держави та міжнародних партнерів, розв'яжуть побутові проблеми. Автобуси чекають.

У вівторок, 19 квітня, будуть організовані спроби врятувати людей із Рубіжного, Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної та Гірської громади, хоча у "режимі тиші" росіяни відмовили.

Він повідомив, що окупанти не припиняють блокування та обстріли маршрутів, порушуючи міжнародне гуманітарне право. Однак, жителів Луганщини не залишать напризволяще.

В евакуації нам допоможуть сьогодні волонтери, поліція доставлятиме до автобусів літніх та маломобільних, а також людей з укриттів. Тому, коли побачите патрульних, не зволікайте – це шанс врятуватися. Із кожним днем таких можливостей меншає, - додав Гайдай.

Очільник області повідомив місця збору для організованого виїзду до залізничних вокзалів:

  • Лисичанськ: центр міста, вул. ім. В. Сосюри, 324, ДСНС; кв. 40 років Перемоги, біля будинку 15.
  • Привілля: центральна площа;
  • Сєвєродонецьк: міський Палац культури, пр-т. Хіміків, 28;
  • Рубіжне: палац культури "Південний", вул. Чехова, 11.
  • Гірське: будинок культури Україна. Гагаріна 13 а.
  • Попасна: вул. Щербакова, 1а.

19 квітня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що на території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито сім атак ворога, було знищено 10 танків, 18 одиниць броньованої та 8 одиниць автомобільної техніки, одну артилерійську систему, а також міномет противника з розрахунком.

Нагадаємо, голова Луганської ОВА Сергій Гайдай закликав луганчан до евакуації, оскільки в області не залишилося жодного безпечного місця. 

Читайте також