Не забудьте перевести годинники: Україна переходить на зимовий час

Цієї ночі українці мають перевести стрілку годинника на одну годину назад
Не забудьте перевести годинники: Україна переходить на зимовий час
Зимовий час
29 Жовтня 2022, 20:37
читать на русском

У ніч проти 30 жовтня о 4 годині ранку українці переходять на зимовий час, тобто переводять стрілки годинника на 1 (одну) годину назад.

Зазначимо, що переведення годинників в Україні на зимовий і літній час здійснюється майже чотири десятиліття, і за традицією стрілки зрушують восени та навесні - в останню неділю жовтня і в останню неділю березня.

Цьогоріч українці перейдуть на зимовий час уночі проти 31 жовтня, о 4 годині ранку. Таким чином наступна доба у вихідний день автоматично збільшиться на годину.

Нагадаємо, перехід на літній та зимовий час вперше було введено у Великій Британії у 1908 році. Тоді приводом для цього стала економія та прагнення більш раціонального використання електроенергії. У СРСР почали переводити стрілки годинника тільки в 1981 році. В Україні годинник переказує з початку незалежності. Наразі понад 110 країн світу переходять на "літній" та "зимовий" час, не переходять - 161. У 2011 році Верховна Рада намагалася скасувати переведення годинника на зимовий час, але під тиском громадськості прийняту постанову було скасовано.

Не проблема перевірити точний час, маючи доступ до Інтернету. Для цього достатньо дати запит у пошуковій системі "точний час Україна". Але якщо інтернет відсутній, це також можливо: необхідно набрати на мобільному телефоні комбінацію *160#, натиснути кнопку виклику – і всі оператори вкажуть точний час та дату.

Читайте також