Переведення годинників: лікар попередив про ризики для здоров'я

Для біоритму українців найкраще підходить "постійний зимовий час"
Переведення годинників: лікар попередив про ризики для здоров'я
Втома від пандемії (фото: pexels)
27 Жовтня 2023, 20:47
читать на русском

У ніч на 29 жовтня Україна перейде на зимовий час.

Лікарі попереджають, що переведення стрілок годинників може суттєво вплинути на самопочуття людей і навіть загострити деякі хронічні хвороби.

Про це розповів в етері телеканалу "Україна 24" лікар-сомнолог Юрій Підгорецький.

Я за переведення зараз годинників на зимовий час, і не змінювати його навесні. Наш біоритм, український режим циркадних ритмів - це зимовий час, - сказав він.

Лікар каже, що переведення годинників може погіршити стан старих хронічних запущених захворювань, насамперед що стосується психоневрології.

Вчені кажуть, що через сезонне переведення годинників багато хто скаржиться на недосипання.

Як пише CNN, лабораторне дослідження сну показало, що люди, які спали менш як шість годин вночі протягом двох тижнів, працювали так само погано під час когнітивних та рефлекторних тестів, як і люди, що були позбавлені сну протягом двох повних ночей.

Науковці кажуть, що це відбувається внаслідок того, що мозок потребує безперервних циклів сну, щоб засвоїти нові навички, зберегти ключові спогади та відновити тіло після денного стресу. Вони стверджують, що під час сну тіло буквально відновлюється на клітинному рівні.

Тому хронічне недосипання впливає на здатність концентрувати увагу, вивчати нове, бути творчим, розв'язувати проблеми та ухвалювати рішення. Навіть пропуск сну лише на одну ніч порушує роботу організму, - йдеться у публікації.

Лікарі наголошують, що основні частини втрати сну можна відновити, але є речі, які ви просто не повернете швидко - тому так важливо уникати дефіциту сну.

Нагадаємо, що в Україні вже неодноразово намагалися скасувати переведення годинників на літній і зимовий час. Остання спроба була 2021 року. Зокрема, 3 березня Верховна Рада ухвалила законопроєкт "Про обчислення часу в Україні" (№4201) у першому читанні. Цим проєктом закону передбачається встановити й закріпити на території України єдиний київський час та відмовитися від подальшого сезонного переведення стрілок годинників. Проте Рада не змогла ухвалити проєкт закону в другому читанні і відправила документ на доопрацювання.

Читайте також наш матеріал: Переведення годинника: влада - за, медики - проти