Не змінювався 48 років: Україна пропонує змінити Статут ООН

В ньому постійним членом виступає Радянський Союз
Важливо
Не змінювався 48 років: Україна пропонує змінити Статут ООН
генеральна асамблея оон (фото: CNN)
17 Листопада 2021, 11:35
читать на русском

У нинішній редакції статут Організації Об'єднаних Націй (ООН), який не змінювався останніх 48 років, не зображає світ ні де-факто, ні де-юре.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, передає "Укрінформ".

Світ XXI століття не можна порівняти зі світом 1973 року. Карта світу кардинально змінилася, і такі штучні утворення, як Радянський Союз, пішли в минуле. Вони зникли з карти світу, але все ще присутні в статуті ООН, - сказав він.

За його словами, у статті 23 Статуту ООН зазначено, що постійними членами Радбезу є Китай, Франція, Радянський Союз, Великобританія і США. Росії в цьому переліку немає. То ж реформа Радбезу ООН повинна передбачати відмову від права вето постійного члена з вирішення конфліктів, в яких він є стороною.

Наша країна й далі наполягатиме на перегляді ролі права вето в роботі Ради Безпеки. Це необхідний елемент для завершення реформи Радбезу. Абсолютно недоречно, що постійний член Ради Безпеки має привілей користуватися правом вето при розгляді ситуацій, у яких він безпосередньо залучений як сторона конфлікту. Тому делегація України рішуче підтримує всі ініціативи, спрямовані на обмеження використання права вето, - заявив Кислиця.

Нагадаємо, що Лідери Китаю, Росії та Туреччини були відсутніми на кліматичному саміті ООН.

Читайте також

1