Небезпечне лікування антибіотиками: лікарка розповіла про наслідки

Доцільність лікування антимікробними препаратами мають вирішувати медики
Небезпечне лікування антибіотиками: лікарка розповіла про наслідки
Ліки, пігулки Фото: Polina Tankilevitch з Pexels
28 Листопада 2021, 23:08
читать на русском

Громадяни України, які самі собі призначають лікування антибіотиками, ризикують підірвати своє здоров'я та отримати інфекційні ускладнення.

Про це попередила лікарка, кандидатка біологічних наук Олена Мошинець.

В етері телеканалу "Україна 24" вона зазначила, що доцільність лікування антимікробними препаратами має вирішувати лікар.

Все дуже індивідуально, я не можу дати жодної єдиної рекомендації... Зрозуміло, якщо ми говоримо про початок інфекційного процесу, звичайно ж, пацієнт повинен наполягати на антибіотикограмі, перш ніж отримувати антибіотики, якщо це можливо. Але, на жаль, це не завжди можливо, і тоді лікар має вирішувати, чи доцільне призначення антибіотиків у даному конкретному випадку у конкретного пацієнта, – пояснила вона.

Мошинець зазначила, що в Україні люди нерідко лікуються антибіотиками "для профілактики", чим підривають своє здоров'я, збільшуючи ризик інфекційних ускладнень.

Нагадаємо, у МОЗ розповіли, чи необхідні антибіотики при лікуванні COVID-19.

За даними відомства, коронавірусна хвороба COVID-19 має вірусне походження, власне про це говорить сама назва захворювання. Тому лікувати його антибіотиками недоцільно, адже антибіотики не діють на віруси, лише на бактерії.

"Профілактичний" прийом антибіотиків теж абсолютно виключений з тієї ж самої причини: антибіотики не лікують коронавірус. Натомість неконтрольований прийом антибіотиків може чинити значну шкоду здоров’ю, починаючи від побічних реакцій у конкретного пацієнта і закінчуючи збільшенням кількості антибіотикорезистентних бактерій (стійких до антибіотиків внаслідок змін або мутацій в їхніх ДНК). Якщо лікарі стикаються з антибіотикорезистентними бактеріями, для хворого це означає, що лікування може бути більш тривалим, менш ефективним, і, як наслідок, вартіснішим, - кажуть у МОЗ.

У відомстві зауважили, що рішення про застосування антибіотиків може ухвалити виключно лікар, в залежності від тяжкості перебігу хвороби, ступеня ураженості внутрішніх органів і, головне, наявності показань для їхнього застосування.

Читайте також