Ампутація кінцівок та неспроможність самостійно дихати: яка ситуація з коронавірусом в Україні

Невакциновані українці найбільше страждають від COVID-19
Ексклюзив
Ампутація кінцівок та неспроможність самостійно дихати: яка ситуація з коронавірусом в Україні
Ковідна лікарня у Мелітополі, хворі на коронавірус (скрін з відео)
20 Жовтня 2021, 18:36
читать на русском

Більшість людей стають жертвами COVID-19 через те, що пізно звертаються за допомогою. Українці не помічають розвитку коронавірусної інфекції, а саме запалення легень та падіння насичення крові киснем. Звертатися до лікарів починають лише тоді, коли їхня температура підвищується до 39 градусів, а знизити не можуть. Осінній ковід більш агресивний як до молодих людей, так і до літніх.

Нині п'ять областей України перебувають у "червоній" зоні карантину: Херсонська, Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська області. З 23 жовтня Сумська область також перейде до "червоного" рівня через погіршення ситуації з COVID-19 в регіоні.

У яких областях України найгірша ситуація з коронавірусом досліджувало видання Парламент.ua.

Запорізька область

Минулої доби, 19 жовтня, в Запорізькій області зафіксували 1 225 нових випадків хвороби на COVID-19.

Нині в області продовжує лікуватись 17 493 хворих.

За весь час пандемії в регіоні зафіксували 2 961 летальний випадок від COVID-19 у жителів Мелітополя, Бердянська, Енергодара, Запоріжжя, Запорізького, Василівського, Бердянського, Пологівського та Мелітопольського районів.

У лікарнях Запорізької області місця для хворих на COVID-19 заповнені на 93%. Також усі пацієнти перебувають на кисневій терапії.

Ковідна лікарня у Мелітополі, хворі на коронавірус (скрін з відео)

У реанімації місць немає. Найбільше лікарням не вистачає медичного персоналу, адже нині всі працівники завантажені понаднормово.

Одеська область

Одещина очолила список регіонів з найбільшою кількістю інфікованих за добу. Так 19 жовтня в Одеській області виявили 1 606 нових хворих на COVID-19, 58 громадян померли від ускладнень.

За весь час пандемії на Одещині захворіли 174 636 людей, одужали 146 247, померли 3 674.

Так у лікарнях Одеси не вистачає місць для ковід-хворих, лікарі почали сортувати людей на тих, кому терміново потрібна госпіталізація, а кому ні.

Мама хвора. Не надовго. Але на моїх очах слабшає. Швидка не їде годинами. Покликали всі лікарні - місць немає. Допоможіть мені... Катя, мама померла. Ми все ще не дочекалися швидкої допомоги і не знайшли собі місця, - повідомлення отримала одеська волонтерка Катерина Ножевнікова.

Проте в лікарнях Одеси відсутність місць у стаціонарах намагаються приховати.

Дніпропетровська область

Ситуація з коронавірусом у Дніпропетровській області не краща. За минулу добу, 19 жовтня, в області підтвердили 1 253 нових випадки COVID-19. Найбільше - в Дніпрі.

У Дніпропетровській обласній клінічній лікарні імені Мечникова не вистачає місць для ковід-пацієнтів. Так у 6-ліжковому відділенні розміщено 28 важких хворих. COVID-реанімація переповнена в декілька разів.

Усі пацієнти дихають за допомогою апаратів, ніхто навіть не може говорити.

Херсонська область

Минулого тижня на Херсонщині виявили близько 4,5 тисяч хворих на коронавірус. У лікарнях не вистачає місць для пацієнтів. Проте всі медзаклади, крім одного, приймають коронавірусних хворих.

Завідувач другого відділення Херсонської обласної інфекційної лікарні Сергій Панкратов зазначив, що зараз хворі набагато важчі, ніж були торік, через це в лікарнях не вистачає кисню.

Коронавірус, лікарня

Коронавірус, лікарня (фото: kyivcity.gov.ua)

Витрати дуже великі. Якщо у нас 140 хворих, з них 120-130 на кисні, то витрати за добу близько 2,5 тонн. Цей запас лише на 10 днів. Отримуємо його з Дніпропетровської області, а вона теж тепер в "червоній" зоні і потреба в кисні зросла, - повідомив лікар.

Також у лікарнях не вистачає лікарів. Якщо хтось із лікарів вийде зі строю - то замінити не можна, не вистачає людей.

Донецька область

Протягом 19 жовтня COVID-19 підтвердили у 1040 жителів Донеччини, шість людей померло.

Протягом останнього тижня у Слов'янську зафіксували 1057 випадків коронавірусної інфекції. На стаціонарному лікуванні перебувають 82 пацієнти.

У лікарнях не вистачає місць у відділеннях для ковід-хворих. Так у Слов'янську два відділення заповнились на 100% за чотири дні.

Сумська область

Нині на Сумщині коронавірусом хворіє 10 414 людей. Проте за весь час пандемії коронавірус в регіоні зафіксували у 94 942 людей, з яких 1649 людей померли.

У лікарнях ліжка для ковід-пацієнтів заповнені на 76%. Проте повністю заповнені лікарні в Глухові та Конотопі, на 99% - у Білопіллі, 98% - в Охтирці.

У Сумах найбільш завантаженою є лікарня №4, де зайнято 100% ліжок, виділених для пацієнтів з коронавірусом. 96% - у лікарні №5.

Також повністю заповнені палати інтенсивної терапії в лікарнях Шостки, Кролевця, Глухова, Білопілля, Лебедина та Тростянця.

Київська область

Усе більше людей з COVID-19 потрапляють до лікарень, і 40% пацієнтів столичних реанімацій з COVID-19 - помирають. Також багато пацієнтів не можуть самостійно дихати. Зокрема, наразі в реанімації лікарні №4 в Києві перебувають 16 хворих, половина з яких приєднані до апарату штучної вентиляції легень.

От вчора ще пацієнт був у більш-менш нормальному стані, за 12 годин він став вкрай важким і опинився під апаратом штучної вентиляції легень, - розповіла лікарка Аніта Годун.

Хворі на коронавірус, чоловік перебуває під балоном з киснем Фото: Міністерства охорони здоров'я України

Один із хворих на ковід розповів свою історію: вдома в нього піднялася температура до 37 градусів, але він не зважав на неї, адже думав, що це всього лиш простуда. Потім його самопочуття погіршилося, тому він звернувся до лікарів. Пацієнт задихався та непритомнів через недостатню кількість кисню. У цей час його температура піднялася до 39.

Медики вияснили, що легені хворого уражені на 38%. До того ж він не був щепленим, адже не довіряв вакцинації.

Смертність від коронавірусу різко зросла, тому у вівторок, 19 жовтня, на Байковому кладовищі утворилася велика черга з похоронних автобусів.

У нас така черга цілий день. Більшість тих, кого привозять, померли від коронавірусу або через ускладнення, - сказав співробітник кладовища.

Лікарі везуть тіло у морг Фото: facebook.com/UNICEFUkraine

Миколаївська область

В українських виробників закінчилися необхідні обсяги кисню, тому у Вознесенській багатопрофільній лікарні на Миколаївщині припинили постачати кисень.

Ситуація з нестачею кисню повторюється і знову в піковий момент пандемії, коли життя максимальної кількості людей в ковідному шпиталі залежить саме від наявності кисню в системі, - повідомили в лікарні.

У Миколаївській міській лікарні №5 дві доби поспіль фіксують понад 30 нових хворих на ковід. Таким чином в інфекційному відділені розгорнули 60 ліжок, кожне з яких зайняте хворим пацієнтом. Також серед хворих на коронавірус є вагітні та породіллі.

Станом на 19 жовтня, в реанімації перебували п'ять пацієнтів, вони цілодобово під контролем лікарів.

На цей момент всі пацієнти дуже важкі. Ця хвиля дуже важка. Для кожного пацієнта потрібен свій підхід, тому що ці тугі маски не надто викликають комфорт у пацієнтів, і до кожного потрібно підійти пояснити, що це потрібно для їх порятунку і потрібно потерпіти, - сказав лікар Руслан Кріль.
Інші пацієнти з легшою симптоматикою дихають лише за допомогою кисневої маски.

За словами заступника головного лікаря з медичної частини лікарні №5 Сергія Матвієнка, приблизно 95 відсотків пацієнтів не вакциновані.

У лікарнях Миколаєва, станом на 19 жовтня, а кисневій терапії перебували 519 хворих з 665 госпіталізованих. Ліжковий фонд Миколаєва вже завантажений на 76%.

Львівська область

Нова хвиля коронавірусу почала все частіше торкатися дітей, так у львівському "Охматдиті" лікують майже 50 дітей з COVID-19, станом на 20 жовтня.

Нині медики борються за життя 3-місячної дитини, у якої ковідна пневмонія, вона знаходиться в реанімації у важкому стані. Немовля перебуває на апараті штучної вентиляції легенів.

Стільки дітей з COVID-19 у нас ще не було. Бережіть найдорожчих! Вакцинуйтеся, вдягайте маску дитині у громадських місцях і, якщо у сина чи донечки є симптоми ГРВІ, тримайте контакт зі своїм сімейним лікарем, - зазначили в "Охматдиті".

За словами лікарів, симптоми коронавірусу в дітей схожі на грип - у них з'являються нежить, кашель та температура, яку важко збити.

Діти, коронавірус (Фото: picabu)

Через ускладнення дорослим хворим на ковід можуть ампутувати кінцівки. Так минулого тижня у 8 міській клінічній лікарні трьом хворим на коронавірус ампутували ноги.

Завідувач хірургічного відділення 8-ї міської лікарні Ігор Стояновський вважає, що COVID-19 вражає не лише легені, а й інші системи.

Якщо тромб закоркує кровопостачання головного мозку - в пацієнта розвинеться інсульт. Якщо закоркує кровопостачання судин кишківника - може розвинутися таке грізне ускладнення як ішемічний абдомінальний синдром. І тоді практично шансів врятувати пацієнта немає, - пояснив лікар.

Сьогодні, 20 жовтня, у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги від ускладнень коронавірусу померла 40-річна жінка, мати трьох дітей. Найменшому з її дітей - рік. Медики боролися за її життя дві доби, проте пацієнтка мала ураження легень на 100%. Львів'янка була противником вакцинації.

Станом на 19 жовтня, у львівських лікарнях перебував 801 пацієнт. У 762 хворих підтвердили коронавірус, 57 - у реанімації, а 28 - під'єднані до апаратів ШВЛ.

Харківська область

В обласній клінічній лікарні Харкова закінчились препарати, які безкоштовно призначаються хворим на коронавірус. У лікарні залишилися лише гормони та витратні матеріали.

Антибіотики, які були, вистачило всього на тиждень, коли почалася нова хвиля хворих. Антикоагулянти також після появи зникають буквально за 12 годин, - сказав Микита Калашников, завідувач COVID-відділенням обласної клінічної лікарні.

Препарати, яких не вистачає, родичі пацієнтів вимушені купувати власним коштом.

Лікар зазначив, що пацієнту середньої тяжкості необхідно віддати за два тижні лікування - 100-150 тис. гривень, важкому пацієнту - до 300-400 тис. гривень. А дуже важкому ще більше.

COVID-відділення Харківської обласної клінічної лікарні. Фото: unicef.org

Також в реанімаційному відділенні Харківської лікарні на вентиляції легень зараз знаходяться вдвічі більше пацієнтів, ніж розраховано.

Читайте також

1