В Україні зросла в рази госпіталізація дітей з COVID-19: які симптоми

Стало набагато більше дітей, які потребують стаціонарної допомоги
Ексклюзив
В Україні зросла в рази госпіталізація дітей з COVID-19: які симптоми
Дитина Фото: Pexels
12 Жовтня 2021, 17:13
читать на русском

Госпіталізація дітей з коронавірусом у порівнянні з минулим роком зросла в рази. При цьому у дітей залишились попередні симптоми: пневмонії, високі лихоманки, проблеми з шлунково-кишковим трактом, нудота.

Про це у коментарі Парламент.UA розповів директор Обласного комунального некомерційного підприємства "Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня" Олександр Тесліцький.

За його словами, якщо порівнювати з вереснем-жовтнем минулого року, то маємо значно більшу кількість госпіталізованих дітей – тобто дітей, які потребують стаціонарної допомоги. Минулого року це були менші цифри в рази. Приблизно в жовтні минулого року було 17-20 пацієнтів, зараз 67,

У них переважно такі самі прояви, як і минулого року: пневмонії, високі лихоманки. Минулого року такої яскравої типової симптоматики, як у дорослих, не було: ні втрати нюху, ні втрати смаку, хіба що в старших дітей. Зараз багато проявів з боку шлунково-кишкового тракту. Блювання, висока (понад 39 градусів) лихоманка, яка погано коригується. У дітей 3-6 років на фоні високої температури можуть бути напади генералізованих судом (так звані фебрильні судоми), - розповів лікар.

Медик додав, що судомні напади потребують протисудомної терапії, адже це порушення свідомості, ризик зупинки дихання, серцевої діяльності, і звичайно, що таку температуру треба збивати – понад 38,5. При цьому маленькі діти на фоні катару відмовляються від вживання рідини, їжі – також потребують інфузійної терапії, бо в дитячому організмі гідробаланс може швидко призвести до декомпенсації на фоні вірусного захворювання. Вони потребують введення водно-електролітних розчинів, антибактеріальної терапії.

Загалом симптоматика захворювання від минулого року принципово не змінилася, лише більше хворих з порушеннями з боку шлунково-кишкового тракту. Минулого року їх було менше.

Зараз до нас госпіталізовані діти різного віку: 4 роки, є до року, 3-тижневого віку, є 12-15 років. Минулого року локалізованість була чіткіша: наприклад, коли був спалах COVID у певному районі, звідти і дітей більше надходило. Зараз рівномірно. - сказав Тесліцький.

Лікар наголосив, що кількість госпіталізованих не показує статистику захворілих – адже на стаціонар потрапляють тільки важкі хворі, також більшу засторогу в медиків мають наймолодші малюки, яким стаціонар показаний частіше.

Нагадаємо, що лікарі рекомендують сім’ям зробити "кокон" навколо дитини – вакцинуватись дорослим, щоб не наражати на небезпеку дитину.

Читайте також наш матеріал: Примус чи заохочення: що ефективніше для вакцинації українців проти COVID-19

Читайте також

1